artikel headerimage

03/12/2021

De nieuwe Abarth 'Collectors' Edition', de 695 Esseesse, voor het eerst op de Belux-markt

De merk met de Scorpion beroert de harten van de fans van het merk met een nieuwe "Collectors' Edition": de Abarth 695 Esseesse, een naam die zijn wortels heeft in de geschiedenis van het merk en rechtstreeks verwijst naar het begin, toen de tuningkits van de jaren 1960 Carlo Abarth's fortuin maakten en hem vestigden als de uitvinder van tuning voor productieauto's.

Geproduceerd in een gelimiteerde oplage van slechts 1.390 stuks, verdeeld in 695 "Nero Scorpione" modellen en nog eens 695 in "Grigio Campovolo", is de Abarth 695 Esseesse de nieuwe collector's edition gewijd aan degenen die exclusiviteit, topprestaties en race spirit zoeken.

Voor zijn creatie liet het Abarth team van ingenieurs en ontwerpers zich inspireren door het model uit 1964, de "Cinquino", getransformeerd tot de 695 Esseesse, met een cilinderinhoud die verhoogd werd tot 690 cc en 38 pk om 140 km/u te halen, ontworpen voor dagelijks gebruik en als sportieve stadsauto, maar bedoeld voor wie de beste prestaties zoekt op alledaagse wegen, en geproduceerd in een gelimiteerde oplage van slechts 1000 exemplaren. Het model onderscheidde zich door zijn specifieke badges met het monogram "SS" in hoofdletters op de motorkap en "esse" in kleine letters op het dashboard. Het was een onmiddellijk succes bij de fans van Italiaanse sportiviteit.

Bij het ontwerpen van de nieuwe Abarth 695 Esseesse werd gestreefd naar verdere verbetering van de prestaties op het gebied van acceleratie en weggedrag. Het onderzoek was daarom gericht op gewichtsvermindering, een andere balans en aandacht voor aerodynamica. De nieuwe 695 Esseesse wordt niet alleen gekenmerkt door een esthetisch aspect, maar de nieuwe aluminium motorkap met dubbele bolling vermindert het gewicht met 25% in vergelijking met een normale motorkap. In combinatie met de toepassing van het Akrapovič uitlaatsysteem en andere gerichte ingrepen, is het totale gewicht van de auto met 10 kg gedaald in vergelijking met een Abarth 595 Competizione. Dit kenmerk wordt aan de achterzijde vergezeld door de 'Spoiler ad Assetto Variabile'. Al deze elementen zijn niet alleen kenmerkend voor zijn stijl, maar hebben ook geleid tot betere prestaties, zoals bijvoorbeeld in de 400 m staande start, waar de 695 Esseesse erin slaagt om 1/10 seconde te verbeteren ten opzichte van de Competizione versie.

De meest performante Abarth in het gamma

De nieuwe Abarth 695 Esseesse, die alleen verkrijgbaar is als berline, maakt onmiddellijk indruk met zijn nieuwe aluminium motorkap en achterspoiler, die herinneren aan de racewereld en de legendarische geschiedenis van het merk Scorpio. Bij volle helling (60°) en een snelheid van 200 km/u verhoogt de 'Spoiler ad Assetto Variabile' - instelbaar van 0 tot 60° - de aerodynamische kracht met maximaal 42 kg, wat resulteert in een grotere stabiliteit in bochten en een groter reactievermogen in gemengde secties. In combinatie met de aluminium motorkap vertaalt zich dit in een lager gewicht, betere prestaties in de bochten en betere acceleratieprestaties. Kortom, de nieuwe Abarth 695 Esseesse 'Collector's Edition' is de snelste uit het gamma.

De vormgeving van het exterieur wordt opgesmukt met een reeks elementen die geïnspireerd zijn op het verleden en het heden en die de 695 Esseesse resoluut exclusief maken, zoals de witte inzetstukken op de voor- en achterbumpers, de spiegelkappen en de stickers op de flanken. De 17" wielen met rode naafdoppen, rode Brembo remklauwen, 695 logo op de zijkant en 695 Esseesse badge op de achterkant zijn ook wit. Opvallend zijn de twee titanium uitlaten van Akrapovič, die zowel op de weg als op het circuit pure emoties in het geluid weten over te brengen, voor een uniek rijplezier.

Exclusief interieur

Een juweeltje van materialen en vakmanschap. De nieuwe Abarth 695 Esseesse toont zijn exclusiviteit ook in de indeling van het interieur: de stoelen zijn gemerkt met "one of 695" op de hoofdsteun, terwijl de nieuwe 695 Esseesse "Collectors' Edition" voor het eerst genummerde stoelen heeft. Voor elk van de twee carrosseriekleuren is er een Sabelt-stoel met stiksels in dezelfde kleur als de carrosserie. Let op de rode veiligheidsgordel en de witte achterkant van de voorstoelen. De personalisatie gaat ook verder op het dashboardpaneel in Alcantara®, waar de lasergesneden tekst "695 esseesse" opvalt in de rechterbenedenhoek. En om de race-spirit te onderstrepen zijn er elementen van koolstofvezel, zoals de versnellingspook, de pedalen en de inzetstukken van het stuurwiel.

Motoren en technische specificaties

De nieuwe 695 Esseesse is uitgerust met de 1.4 T-jet motor, die 180 pk en 250 Nm koppel levert bij 3.000 tpm, en een topsnelheid biedt van 225 km/u (met de spoiler ingesteld op 0°) en een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 6,7 seconden. Hij legt de 400 meter vanuit stilstand af in 15,1 seconden en genereert daarbij een perfecte synthese van motorprestaties en aerodynamica. Dezelfde geest van sportiviteit dringt ook door tot de Koni FSD-schokdempers op beide assen en het krachtige remsysteem met rode Brembo 4-zuiger remklauwen vooraan en zelfgeventileerde 305/240 mm schijven achteraan.

De transmissie is handgeschakeld, maar een Abarth sequentiële gerobotiseerde transmissie met op het stuurwiel gemonteerde paddle shifters is op verzoek verkrijgbaar. Op het gebied van technologie en connectiviteit is de Abarth 695 Esseesse ten slotte uitgerust met het Uconnect infotainmentsysteem met navigatie, een 7" touchscreen met geïntegreerde Apple CarPlay en Android Auto™ compatibiliteit en DAB digitale radio.

De nieuwe 695 Esseesse vertegenwoordigt de mogelijkheid om toegang te krijgen tot een zeer exclusieve wereld, gekenmerkt door een onderscheidende, nog krachtigere stijl, gewijd aan degenen die op zoek zijn naar buitengewone emoties in het dagelijks leven. Deze unieke rijervaring is nu verkrijgbaar bij de Belgische en Luxemburgse dealers van het merk met de Scorpion.