artikel headerimage

16/11/2021

Stellantis kondigt de komst aan van de New Fiat Professional Scudo en de New Fiat Ulysse ter uitbreiding van zijn gamma.

Stellantis kondigt de lancering aan van een nieuwe generatie voertuigen, die op het punt staat in productie te worden genomen in de historische Stellantis-fabriek in Hordain, nabij Valenciennes in Noord-Frankrijk. De ene is een Fiat MPV, de andere een Fiat Professional licht bedrijfsvoertuig.

Beide nieuwe modellen zullen beschikbaar zijn in ICE (Internal Combustion Engine) en 100% elektrische (Battery Electric Vehicle) versies. Concreet zullen de verbrandingsmotoren dieselmotoren zijn, gecombineerd met een handgeschakelde of automatische transmissie. Het lichte bedrijfsvoertuig zal worden aangeboden in drie configuraties - bestelwagen, combi en Floor Cab - om aan alle eisen van het beroepsvervoer te voldoen. Beide voertuigen zijn ook gebaseerd op het EMP2-platform, dat dankzij zijn modulaire karakter aan de specifieke behoeften van diverse markten kan voldoen en zich aan zeer uiteenlopende modellen en segmenten kan aanpassen. Hetzelfde platform wordt ook gebruikt voor de Peugeot Expert en Traveller modellen, voor de Citroën Jumpy en SpaceTourer, en voor de Opel/Vauxhall Vivaro en Zafira Life.

De twee Italiaanse merken maken dus een comeback op de Franse site, door namen met een sterke reputatie over te nemen: het topmodel Fiat Ulysse MPV, geproduceerd tussen 1994 en 2002, en de Fiat Scudo bedrijfsvoertuig, geproduceerd van 1996 tot 2016. Dit industriecomplex, dat in 1992 werd geopend na de historische joint venture van 1978 tussen de toenmalige groepen Fiat en PSA, zal de "bakermat" zijn van de twee nieuwe modellen Fiat en Fiat Professional, die klaar zijn om de uitdagingen aan te gaan van de steeds duurzamere en milieuvriendelijkere stedelijke mobiliteit van de toekomst.

Geïnspireerd door het succes van hun voorgangers, zullen de twee nieuwe modellen Fiat Ulysse en Fiat Professional Scudo heten. Zij zullen de gamma's van de twee in Turijn gevestigde merken versterken en dienen als uitstootvrije oplossing voor grote gezinnen, de vrijetijdsvoertuigenmarkt, vervoer met chauffeur, beroepsvervoerders en carrosseriebouwers. De vertrouwde en betrouwbare versies met verbrandingsmotor van de twee voertuigen krijgen namelijk gezelschap van innovatieve 100% elektrische modellen, die ongetwijfeld grote belangstelling zullen wekken bij het publiek.

De nieuwe generatie Fiat en Fiat Professional is dan ook een antwoord op de huidige overgang naar emissievrije mobiliteit. Met name door het toenemende gebruik van lichte bedrijfsvoertuigen in stedelijke gebieden - deels als gevolg van de toenemende vraag naar online bezorgdiensten - zullen deze voertuigen een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering van de emissies in steden. Ook de passagiersversies zullen gezinnen in staat stellen te genieten van een actieve "milieuvriendelijke" levensstijl, waarbij ze kunnen profiteren van innovatieve hightechvoorzieningen, buitengewone niveaus van comfort en ruimte aan de top van hun segment, met geavanceerde veiligheidsvoorzieningen.

De bestellingen voor de Fiat Professional Scudo zullen in de belangrijkste landen tussen eind dit jaar en begin volgend jaar worden geopend, terwijl de Fiat Ulysse in het eerste trimester van 2022 beschikbaar zal zijn.

Stellantis speelt in dit verband reeds een leidende rol, zoals blijkt uit haar onbetwiste Europese leiderschap op het gebied van bedrijfsvoertuigen en haar duidelijke voornemen om wereldleider te worden op het gebied van elektrische bedrijfsvoertuigen. In dezelfde geest streeft de Groep naar een wereldwijde elektrificatiestrategie om zijn iconische merken te voorzien van opwindende, ultramoderne voertuigen, waarbij zowel een beroep wordt gedaan op interne expertise als op partnerschappen/joint ventures om geavanceerde technologieën te ontwikkelen tegen betaalbare prijzen. In de komende drie jaar zal de elektrificatie van bedrijfsvoertuigen worden uitgebreid tot alle producten en regio's, waarbij tegen eind 2021 ook bestelwagens op waterstof-brandstofcellen zullen worden aangeboden.

Tegen 2030 zullen de lage-emissievoertuigen van Stellantis naar verwachting goed zijn voor meer dan 70% van de verkoop in Europa en meer dan 40% in de VS, met een investering van meer dan 30 miljard euro tegen 2025 in elektrificatie en softwareontwikkeling.