artikel headerimage

21/10/2021

De Fiat New 500 3+1 is ideaal voor stadsgebruik en combineert glamour en typisch Italiaans design met verbazingwekkende functionaliteit.

Toen de New 500 werd ontworpen, vervulde hij Fiat met positiviteit en bracht hij een energie en creativiteit met zich mee die sinds 1957 en 2007 niet meer waren vertoond. Dit project stelde de ontwerpers en ingenieurs in staat naar de toekomst te kijken zonder kansen te missen, terwijl er toch een duidelijke link bleef met het huidige succes van de 500.

Vanaf dat moment was het vanzelfsprekend om een auto te ontwerpen met meer carrosserievarianten, zoals cabriolet- en sedanversies, maar dat was nog niet alles. Om de evolutie van het klantenbestand van de 500 bij te houden, moest verder worden gegaan, om tegemoet te komen aan de veranderende eisen van klanten die volwassen waren geworden en wier gewoonten waren veranderd. De jongere die zich na een dag werken in zijn 500 op straat haastte, is nu een "werkende moeder of vader", die zich zorgen maakt over het feit dat hij zijn kinderen 's morgens naar school brengt voordat hij naar zijn werk gaat, en vervolgens 's middags naar hun dansles of vreemde taalles, met inachtneming van hun persoonlijke verplichtingen. Deze klant is dus een familie geworden die interieurs nodig heeft die toegankelijker zijn, maar toch 'hip', zoals alleen de 500 van nature kunnen zijn. Dat is waar de New 500 3+1 om de hoek komt kijken. Allemaal nieuw, allemaal elektrisch en met een extra deur. Maar nog steeds een 500.

De ontwerpers van Centro Stile werkten aan een slimme oplossing met identieke afmetingen als de cabriolet- en de berlineversie, maar met een kleine derde deur aan de passagierszijde. Net als de eerste 500 van 1957, die achterdeuren had: een terugkeer naar de wortels van het model in een vruchtbare dialoog tussen verleden en toekomst. Het resultaat is een nieuwe carrosserie, die zal worden toegevoegd aan de sedan en de cabriolet, met ongewijzigde afmetingen en geen centimeter meer ruimtebeslag.

De derde "kleine deur" opent in tegengestelde richting, en door het ontbreken van een middenstijl in de deur zelf is deze gemakkelijker toegankelijk, kunnen grote voorwerpen gemakkelijker worden in- en uitgeladen en kan een kind sneller en eenvoudiger op de achterbank of in een stoelverhoger worden geplaatst. Zodra het deurtje dicht is, is er geen verschil met de andere 500's: dezelfde stijl, dezelfde grootte. Dit alles met een gewichtstoename van slechts 30 kg, zonder gevolgen voor het rijgedrag of het elektrisch verbruik van de auto. Kortom, alle typische Italiaanse glamour en design, gecombineerd met een vanzelfsprekende functionaliteit.

Om zijn intrede op de Belgische markt te vieren, heeft Fiat ervoor gekozen zijn nieuwste innovatie te presenteren in het Gare Maritime, de nieuwe emblematische Tour&Taxis-locatie in het hart van Brussel. Een locatie in lijn met het DNA van de Fiat 500, die een prominent historisch erfgoed huldigt met hedendaagse waarden van duurzaamheid.

Met de "3 + 1" wil de 500 gelijke tred houden met klanten die hun gewoonten en eisen hebben veranderd, maar niet hun smaak. Voor klanten die geen afstand willen doen van de schoonheid en aantrekkingskracht die de 500 met zich meebrengt, is de New 500 3 + 1 het perfecte antwoord. Dankzij de intelligente oplossing van de derde deur kan iedereen al zijn passies meenemen zonder aan stijl in te boeten, en tegelijk genieten van de functies die de New 500 3 + 1 te bieden heeft.

High-tech en geconnecteerd

Bij het ontwerpen van de eerste 100% elektrische auto van de Groep (ex-FCA) hebben de ingenieurs een nieuwe structuur rond de elektrische motor gecreëerd, waarin nieuwe besturings-, veiligheids- en entertainmenttechnologieën zijn geïntegreerd. Het resultaat is een auto die de beste dynamische prestaties in zijn klasse biedt, wendbaar en leuk om te rijden, comfortabel, stil en altijd verbonden. Daarbij keken we naar het gebruiksgemak van een smartphone, om hetzelfde concept naar de auto-industrie te brengen. Dit was het uitgangspunt voor het technologische 'ecosysteem' van de New 500, dat tot doel had klanten op een intuïtieve manier te helpen met de verschillende manieren om een auto te gebruiken. Het doel was om alle domoticasystemen die ons leven gemakkelijker en aangenamer maken, over te brengen naar de New 500: van een wifi-hotspot tot de Alexa-spraakassistent.

Met het nieuwe UConnect 5 infotainmentsysteem van de vijfde generatie - het voor de toekomst gecreëerde connected platform, leverbaar met een 7-inch scherm (in de @ACTION-uitvoering) en 10,25 inch standaard in de @ICON, La Prima en de gloednieuwe editie (RED), die vorige maand in Turijn werd gepresenteerd - kunt u op de New 500 een gepersonaliseerde interface creëren en zelfs gebruikmaken van het geavanceerde spraakherkenningssysteem, dat handsfree wordt geactiveerd met het activeringswoord "Hey Fiat". De connectiviteitsfuncties worden geactiveerd door de nieuwe UConnect Box, die toegang biedt tot de 'UConnect-diensten' van de New 500. Een voorbeeld daarvan is de auto om te toveren tot een Wi-Fi-hotspot, waarop tot 8 apparaten tegelijk kunnen worden aangesloten. Deze connectiviteitsdiensten zijn gewoonlijk voorbehouden voor de hogere segmenten, maar Fiat maakt ze voor het eerst beschikbaar voor een auto uit het A-segment, met functies die speciaal zijn ontwikkeld voor de wereld van elektrische auto's. Bijvoorbeeld "Dynamic Range Mapping", om op de kaart de omvang van het gebied waar u naartoe kunt rijden weer te geven, aan de hand van berekeningen die rekening houden met de maximaal mogelijke afstand op basis van de resterende afstand en andere parameters die de efficiëntie van de auto aangeven. De Fiat-app biedt niet alleen een overzicht van de oplaadpunten in de buurt, maar geeft ook een grafische indicatie op de kaart van welke oplaadpunten u kunt bereiken met uw huidige oplaadniveau. De kaarten worden altijd bijgewerkt, live. Met de dienst "Mijn auto" kunt u het oplaadniveau van de accu op afstand controleren, rechtstreeks via de mobiele applicatie van Fiat. Met "My Remote" kunnen klanten het oplaadniveau van de accu op afstand controleren; het opladen van de auto plannen op de meest geschikte tijdstippen; de dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten vinden en direct met hun mobiele telefoon betalen, waarbij ze toegang hebben tot een netwerk van 200.000 oplaadpunten in heel Europa; de exacte locatie van de auto vinden; de portieren vergrendelen en ontgrendelen; de koplampen aan- en uitzetten; en de airconditioning programmeren, en dat allemaal rechtstreeks vanaf hun smartphone. En dat is nog maar het begin. Het digitale systeem van de New 500 is een open wereld, die voortdurend live wordt ontwikkeld en bijgewerkt, om de 500-ervaring nog exclusiever te maken.

New 500 evolueert naar Niveau 2 autonoom rijden

De nieuwe 500 is ontworpen als de ideale auto voor stadsgebruik. Toen we hem ontwierpen, hebben we nagedacht over elk aspect van zijn interactie met de stad, te beginnen met veiligheid, wat neerkomt op 360° bescherming. De Nieuwe 500 is daarom uitgerust met geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS), die het rijden gemakkelijker, veiliger, eenvoudiger en aangenamer maken, en is bovendien de eerste auto in zijn segment die is uitgerust met autonoom rijden op niveau 2.

Maar de ingenieurs van Fiat hebben het daar niet bij gelaten. Hun doel was de technologie menselijker te maken door specifieke oplossingen toe te passen die op de New 500 waren afgestemd: van geavanceerde bestuurdersassistentiefuncties om de auto in de lengte en de breedte te besturen tot sensoren die detecteren of de bestuurder zijn of haar handen aan het stuur heeft. Dit maakt de risicobewaking veel nauwkeuriger, wat betekent dat we automatische waarschuwingen minder opdringerig kunnen maken. Meer dan dat: 'Lane Centering' houdt de New 500 in het midden van de rijstrook, terwijl 'Urban Blind Spot' ultrasone sensoren gebruikt om de dode hoek te controleren en te waarschuwen voor obstakels met een driehoekig licht op de spiegel. Tegelijkertijd bieden de elf 360-graden sensoren een drone-zicht om obstakels te ontwijken bij het parkeren of het uitvoeren van complexe manoeuvres, waardoor het lijkt alsof u vanuit vogelperspectief zicht hebt op alle obstakels op uw pad.

Normal, Range en Sherpa : ieder zijn eigen rijstijl

Elektrificatie is een historisch keerpunt, een radicale verandering voor de auto en de mobiliteit, maar niet noodzakelijk voor de manier waarop we rijden. De nieuwe 500 geeft u de keuze: elke klant kan op zijn eigen manier rijden, dankzij de opname van drie rijmodi, die kunnen worden geselecteerd op basis van uw rijstijl.

In de 'Normal'-modus rijdt de auto zoals elk ander automatisch model met een verbrandingsmotor, maar hier met verrassend uitzonderlijke prestaties voor een stadsauto: 87 kW - gelijk aan 118 pk, 220 Nm koppel, onmiddellijk beschikbaar, en 0-50 km/u in 3,1 seconden, of 0-100 km/u in 9 seconden, een sportwagen waardig.

In de Range-modus biedt de New 500 de mogelijkheid van een nieuwe rijervaring, waarbij slechts één voet wordt gebruikt. De "One Pedal"-functie betekent dat u de versnelling en vertraging kunt regelen door hetzelfde pedaal in te drukken. Wanneer je loslaat, krijgt de auto maximale energie terug, waardoor hij vertraagt, tot hij volledig tot stilstand komt. Deze rijstijl, ideaal voor stadsgebruik, stelt de auto in staat een groot deel van zijn energie terug te winnen.

Wanneer de resterende actieradius laag is, kunt u overschakelen op de 'Sherpa'-modus, om de beschikbare middelen te optimaliseren en ervoor te zorgen dat u uw bestemming bereikt. Wanneer de bestuurder een elektrische auto gebruikt, moet hij altijd een oplaadpunt kunnen bereiken, ongeacht de locatie. De Sherpa-rijmodus werkt op basis van verschillende parameters om het brandstofverbruik tot een minimum te beperken, zodat u ofwel de op het navigatiesysteem ingestelde bestemming ofwel het dichtstbijzijnde oplaadstation kunt bereiken.

Het technologische en sociale ecosysteem van de New 500

Creativiteit, schoonheid en inhoud alleen zijn niet genoeg voor een paradigmaverschuiving. De manier waarop de auto met zijn omgeving omgaat, is ook belangrijk. Het FCA-team heeft daarom rond het New 500-project een echt systeem van fysieke en digitale diensten en oplossingen opgebouwd om rijden zonder uitstoot zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het is deze geest die geleid heeft tot de oprichting van een netwerk naast de New 500, in samenwerking met uitzonderlijke partners, om de elektrische mobiliteit te verrijken, te vereenvoudigen en aangenamer te maken. Van de easyWallbox - de plug-and-play thuislaadoplossing die exclusief door ENGIE Eps is ontwikkeld, via de "My Easy Charge"-toepassingen (ontwikkeld door Digital Solutions) waarmee u overal in Europa een oplaadpunt kunt vinden, tot een enkele kaart voor opladen en betalen, die in heel Europa geldig is bij bijna 200.000 oplaadpunten. Wat verzekeringen betreft, biedt Assicurazioni Generali gepersonaliseerde oplossingen op basis van rijstijl en daadwerkelijk gebruik van het voertuig.

En wie zich zorgen maakt over de overstap naar de elektrische New 500, heeft Fiat GOe LIVE binnen handbereik, de gratis app op iOS- en Android-platforms om het gebruik van een New 500 te simuleren. De simulatie belicht de potentiële economische en milieuvoordelen van het gebruik van de New 500 in plaats van de huidige auto van de klant. De app biedt ook nuttige informatie over de e-mobiliteitservaring, kan oplaadpunten in heel Europa lokaliseren en maakt het mogelijk de New 500 online te reserveren.

Ten slotte heeft Fiat het project Vehicle-to-Grid (V2G) gelanceerd, waarbij accu's van elektrische auto's worden gebruikt als systemen voor de distributie van opgeslagen energie. In samenwerking met ENGIE Eps en Terna werd onlangs in Mirafiori een proefsysteem ingehuldigd, dat weldra het grootste ter wereld zal zijn en dat een bidirectionele interactie tussen de 100% elektrische auto's van Fiat (en de Groep) en het elektriciteitsnet mogelijk maakt. Naast het opladen van de auto's zal het project hun accu's gebruiken om diensten te verlenen voor de stabilisering van het net. Zodra het volledig operationeel is, zullen 700 New 500-modellen kunnen worden aangesloten, waarbij het systeem wordt aangedreven door 12 000 zonnepanelen op het fabrieksdak, waardoor de CO2-uitstoot met meer dan 2 100 ton wordt verminderd.

De New 500 klinkt als muziek

In het wereldwijde autolandschap zijn AVAS-systemen in alle auto's vrijwel hetzelfde: een banaal, anoniem elektrisch geluid, terwijl de New 500 een heel ander lied te zingen heeft, geïnspireerd door de meest authentieke Italiaanse creativiteit.

Een tijd van herstart en herstel vraagt om een soundtrack die het "nieuwe normaal" begeleidt. De Nieuwe 500 staat voor verandering op zijn eigen manier.

Vandaar de unieke en originele keuze voor zijn Acoustic Vehicle Alert System (AVAS). Een geluidsalarm voor voetgangers is nu wettelijk verplicht voor elektrische voertuigen tot 20 km/u, dat de New 500 - bij snelheden boven 20 km/u - in "muziek" verandert, op de melodie die Nino Rota componeerde voor Amarcord, een film die symbool staat voor de Italiaanse cultuur en het goede leven, net als de New 500.

De New 500 en zijn stijl, materialen en kleuren: schoonheid en ziel

Bij het ontwerp van de New 500 heeft Fiat's Centro Stile zich geconcentreerd op de ziel van de auto: een product dat een uiting moet zijn van de Italiaanse geest.

Het is precies deze Italiaanse creativiteit die de stijl en het design van de New 500 kenmerkt: een elektrische auto die ook mooi is, een echte innovatie in het landschap van zero-emission stadsauto's.

De New 500 is dus de eerste elektrische auto met een ziel, die ook het prestigieuze erfgoed van 63 jaar geschiedenis en succes belichaamt. Om dit te begrijpen hoeft u alleen maar naar de voorkant van het model te kijken: de ontwerpers hebben een zeer modern en zuiver gezicht gecreëerd om het een krachtige identiteit te geven. Sinds zijn debuut in 1957 kan men zeggen dat het "jeugdige gezicht" van de 500 geassocieerd kan worden met een "elektrische" auto, een waar meesterwerk, uniek in het autolandschap. Ook het silhouet volgt het spel van verwijzingen tussen verleden en toekomst: de drie generaties van de 500 worden gedefinieerd door dezelfde centrale lijn, kenmerkend voor hun verhoudingen. Het is een silhouet dat opvalt in het verkeer, dat zijn uniciteit laat zien en dat is gemodelleerd voor het model 2020.

De New 500 blijft trouw aan zichzelf, terwijl hij zich vernieuwt: de toevoeging van de batterij onder het nieuwe platform bood de gelegenheid om een auto met nieuwe afmetingen te creëren, een evolutie in lijn met zijn oorspronkelijke proporties: de New 500 is iets breder, langer, de wielbasis is breder en zelfs de velgen zijn groter, terwijl het interieur profiteert van een ruimer interieur.

De lay-out van het chassis biedt verbeterde proporties, wat resulteert in een gevoel van grotere stabiliteit en dimensionale aanwezigheid.

Over het geheel genomen straalt het uiterlijk van de Nieuwe 500, in alle drie de varianten - cabriolet, sedan en 3+1 - een krachtiger en robuuster karakter uit, compacter en eleganter, met strakke, essentiële lijnen en eenvoudige welvingen.

Alle binnenruimtes zijn opnieuw ontworpen om de passagiers het gevoel te geven van een frisse wind, alsof ze op een 'romantische bank' zitten. In de voortdurende wisselwerking tussen verleden en toekomst worden ook hier veel verwijzingen gemaakt naar de vormen die in de eerste 500 werden gebruikt, zoals het slanke en elegante dashboard met minimalistische knoppen, gerangschikt als een pianoklavier; maar ook het iconische ronde instrumentencluster of het stuurwiel, ook weer met twee spaken.

Bovendien is de beschikbare binnenruimte georganiseerd met een verscheidenheid aan modulaire opbergvakken om aan alle passagiersbehoeften te voldoen.

In vergelijking met de vorige versies is de nieuwe 500 beslist eleganter en gesofistikeerder, ook wat de materiaalkeuze betreft. Terwijl de 500's van het laatste decennium toenadering hebben gezocht tot de wereld van de binnenhuisarchitectuur en de mode, hebben wij met de New 500 enerzijds deze band nog versterkt door nog meer uitgewerkte stoffen te gebruiken. Anderzijds leggen wij de nadruk op een sterkere band met de natuur en het welzijn door warme, zachte kleuren te gebruiken, met een element van vernieuwing om te verwijzen naar de elektrische ziel van de New 500, gekoppeld aan de huidige grote belangstelling voor duurzaamheid.

Dit alles werd mogelijk gemaakt door een zoektocht naar ecologische en recycleerbare materialen, die gestalte kreeg in de toepassing op de ‘Soft Touch’ zetels en Seaqual, een vezel afkomstig van gerecycleerd plastic dat gedeeltelijk uit de oceaan wordt gerecupereerd, lakken en tapijten. gemaakt van gerecycleerde vezels.

Een andere bijzonderheid betreft de behandeling van het dashboard van de New 500: de behandeling ervan, met respect voor de iconische stijl van het originele model, onderstreept uitdrukkelijk de zorg en aandacht die aan het interieur is besteed. De voor het dashboard gekozen materialen zijn geïnspireerd op natuurlijke elementen zoals hout, met innovatieve behandelingen zoals een driedimensionale, grafische oppervlakteprint en weefwerk die herinneren aan het concept van vakmanschap, beide geïnterpreteerd met een eigentijdse, typisch New 500 touch.

Wat het kleurenpalet betreft, zijn de tinten van de New 500 overwegend iriserend, om emoties uit te drukken en de inspiratie uit de natuur te onderstrepen. De voorgestelde tinten doen denken aan materialen uit de echte wereld, om het geraffineerde en geëvolueerde karakter van de New 500 te versterken. Zoals u kunt zien in de kleuren "Ocean Green", "Mineral Grey" en "Celestial Blue", geïnspireerd op de fundamentele elementen uit de natuur die nu in het gamma beschikbaar zijn.

De andere nieuwe kleuren zijn "Earth Grey", op het eerste gezicht een "klassiek" parelmoerbrons, sober en elegant, dat in interactie met het licht oplicht door schakeringen lichtblauw (dezelfde als het 500e-logo), waardoor het een levendige en "elektrische" kleur wordt; "Glacier Blue", een keramische, delicate en etherische tint, waarin blauw, groen en lichtgrijs samenkomen in een levendige kleur; "Rose Gold", een parelmoerkleur, die resulteert in een vloeiend en prestigieus metallic effect. En dan komt "Cloud Grey", een grijs met een zeer zichtbare korrel. Gecombineerd met een matte afwerking, resulteert dit in een gewaagd effect. Dan is er "Ice White", het klassieke pastelwit van de 500, eenvoudig, elegant en tijdloos. En tenslotte, Onyx Black, een pure zwarte glans, minimaal maar opvallend.