artikel headerimage

05/7/2021

Nieuwe Abarth 695 Esseesse: optimale prestaties, topacceleratie en de beste rijeigenschappen voor de nieuwe "Collectors' Edition" van het Scorpione merk

Het Scorpione merk doet de harten van het “Abarthisti” fandom sneller slaan met een nieuwe "Collectors' Edition": de Abarth 695 Esseesse, een naam die zijn roots heeft in de geschiedenis van het merk, rechtstreeks verwijzend naar de begindagen, toen de tuning kits uit de jaren 1960 een fortuin opbrachten voor Carlo Abarth, waarmee hij zich vestigde als de uitvinder van tuning voor massaproductie auto's.

Geproduceerd in een gelimiteerde oplage van slechts 1390 exemplaren, verdeeld in 695 "Nero Scorpione" en nog eens 695 in "Grigio Campovolo", is de Abarth 695 Esseesse de nieuwe collectors’ editie gewijd aan diegenen die op zoek zijn naar exclusiviteit, topprestaties en een racespirit.

Bij zijn creatie heeft het team van Abarth ingenieurs en ontwerpers zich laten inspireren door het model uit 1964, de "Cinquino" getuned als een 695 Esseesse met zijn cilinderinhoud verhoogd tot 690 cc en 38 pk zodat hij 140 km/u kan halen, ontworpen voor dagelijks gebruik en als een sportieve stadsauto, maar gericht op degenen die de beste prestaties zoeken op alledaagse wegen, en geproduceerd in slechts 1.000 exemplaren. Bovendien viel de "gemene kleine Scorpione" op door zijn kenmerkende badges met het monogram "SS" in hoofdletters op de motorkap en "esseesse", allemaal in kleine letters op het dashboard. En het was meteen een succes voor liefhebbers van Italiaanse sportiviteit.

Bij het ontwerp van de nieuwe Abarth 695 Esseesse was het doel de prestaties op het gebied van acceleratie en wegligging verder te verbeteren. Het onderzoek was daarom gericht op gewichtsvermindering, een andere balans en aandacht voor de aerodynamica. De nieuwe 695 Esseesse onderscheidt zich niet alleen vanuit esthetisch oogpunt, de nieuwe dubbel gebogen aluminium motorkap vermindert het gewicht met 25% ten opzichte van een normale motorkap en heeft, in combinatie met de toepassing van de Akrapovič uitlaat en andere gerichte ingrepen, het totale gewicht van de auto met 10 kg verminderd ten opzichte van een Abarth 595 Competizione. Dit kenmerk wordt aan de achterzijde vergezeld door de "Spoiler ad Assetto Variabile". Al deze elementen markeren niet alleen zijn stijl, maar hebben ook de prestaties verbeterd, bijvoorbeeld: op de kwartmijl (400 m) slaagt de 695 Esseesse erin om 1/10e van een seconde sneller de finish te bereiken dan de Competizione versie.

Topprestaties en iconische details tussen verleden en heden

De nieuwe Abarth 695 Esseesse is alleen beschikbaar in berline-uitvoering en maakt onmiddellijk indruk met een nieuwe aluminium motorkap en achterspoiler die herinneren aan de racewereld en de legendarische racegeschiedenis van het merk Scorpion. Bij volle helling (60°) en een snelheid van 200 km/u zorgt de "Spoiler ad Assetto Variabile" - instelbaar van 0 tot 60° - voor een toename van de aerodynamische belasting tot maximaal 42 kg, wat resulteert in een verbeterde stabiliteit in bochten en een groter reactievermogen in gemengde secties. In combinatie met de aluminium motorkap vertaalt dit alles zich in een lager gewicht, betere prestaties in bochten en een verbetering van de acceleratieprestaties. Kortom, de nieuwe Abarth 695 Esseesse "Collector's Edition" is de snelste van het gamma.

De esthetische kenmerken van het exterieur worden voortgezet met een reeks elementen die zijn geïnspireerd op het verleden en het heden, waardoor de 695 Esseesse beslist exclusief is, zoals de witte inzetstukken op de voor- en achterbumpers, de spiegelkappen en de stickers aan de zijkant. Ook wit zijn de 17’’ velgen met rode naafdoppen, rode Brembo-remklauwen, het 695-logo op de zijkant en de 695 Esseesse-badge op de achterkant. Noemenswaardig zijn de twee titanium Akrapovič uitlaatpijpen, die zowel op de weg als op het circuit pure emoties in geluid weten over te brengen, voor uniek rijplezier.

Exclusiviteit van het interieur

Een juweeltje van materialen en vakmanschap. De nieuwe Abarth 695 Esseesse laat zich ook van zijn exclusieve kant zien in het interieur: de zetels zijn voorzien van het opschrift "one of 695" op de hoofdsteun. Dit is een geweldige innovatie, de nieuwe 695 Esseesse Collectors' Edition bevat voor het eerst genummerde stoelen. In feite past elk van de twee koetswerkkleuren van de auto bij een Sabelt-stoel met stiksels in dezelfde tint als de carrosserie. Opvallend zijn de rode veiligheidsgordel en de witte achterschelp. De personalisatie gaat ook verder op de dashboardpanelen in Alcantara®, waar de lasergesneden tekst "695 esseesse" opvalt in de rechterbenedenhoek. En om de raceziel te benadrukken, mag de afwerking in koolstofvezel, zoals de versnellingspook, pedalen en stuurinzetstukken, niet ontbreken.



Motoren en technische specificaties

De nieuwe 695 Esseesse is uitgerust met de krachtige 1.4 T-jet motor, die een vermogen levert van 180 pk en een koppel van 250 Nm bij 3.000 tpm, en biedt een topsnelheid van 225 km/u (met de spoiler afgesteld op 0°) en een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 6,7 seconden. Hij legt vanuit stilstand 400 meter af in 15,1 seconden, voor een perfecte synthese tussen motorprestaties en aerodynamica. Dezelfde sfeer van sportiviteit hangt ook samen met de Koni FSD schokdempers op beide assen en het krachtige remsysteem met rode Brembo-remklauwen met 4 zuigers vooraan en 305/240 mm zelfgeventileerde schijven achteraan.

De transmissie is handgeschakeld, maar een Abarth gerobotiseerde sequentiële transmissie met schakelpaddles is op verzoek leverbaar. Op het gebied van technologie en connectiviteit ten slotte is de Abarth 695 Esseesse uitgerust met het Uconnect infotainmentsysteem met navigatiesysteem, 7" touchscreen met ingebouwde Apple CarPlay en Android Auto™ compatibiliteit en DAB digitale radio.