artikel headerimage

05/7/2021

Nieuwe Ducato 2021: een ontwikkeling in technologie en stijl voor de wereld van vrijetijdsvoertuigen

Vanochtend heeft Fiat Professional aan de Italiaanse en internationale pers de nieuwe kenmerken van de nieuwe Ducato voor 2021 onthuld, ter voltooiing van de reis die in april werd ingezet met de lancering van de E-Ducato, het eerste volledig elektrische bedrijfsvoertuig van de Stellantis Groep.

De Nieuwe Ducato wordt 40 jaar en viert dit jubileum als marktleider, nadat hij in 2020 het best verkochte lichte bedrijfsvoertuig in Europa is geworden met een verkoop van 149.000 eenheden, 8% meer dan in 2019. Maar dat is nog niet alles: de Ducato is nu al 13 jaar op rij door gebruikers uit heel Europa uitgeroepen tot "Best Motorhome Base Vehicle".

De Nieuwe Ducato gaat dan ook voluit met deze resultaten en is klaar om nieuwe kansen aan te grijpen, door de klanten zijn traditionele sterke punten aan te bieden, maar ook praktische en functionele innovaties gebaseerd op stijl, waaronder de overname van het nieuwe vintage Fiat logo, royaal in formaat, om het gevoel van identiteit en saamhorigheid te benadrukken. De nieuwe grille en motorbehuizing versterken de indruk van robuustheid, terwijl de LED-koplampen 30% helderder zijn dan halogeenlampen.

Wat het interieur betreft, is er een echte "revolutie" aan de gang in het interieur, gericht op een betere levenskwaliteit aan boord en een groter gebruiksgemak. Er is ook een nieuw, kleiner stuurwiel met verschillende bedieningselementen "binnen handbereik", terwijl de deurpanelen zijn verbeterd met extra compartimenten. Het automatische klimaatcontrolesysteem is verbeterd, en de keyless startfunctie zorgt voor tijdwinst en gebruiksgemak. De parkeerrem is nu elektrisch, om meer ruimte in het interieur te creëren.Een ander nieuw kenmerk is de volledig digitale configuratie van de interne instrumenten, met dank aan de Full Digital Cockpit die onmiddellijk en duidelijk praktische reisinformatie en waarschuwingen kan geven, met een grote mate van flexibiliteit om te voldoen aan de eisen van de bestuurder in de praktijk. Daarbovenop komen nog de nieuwe Uconnect-interfaces met schermen tot 10", een satellietnavigatiesysteem met onder meer TomTom 3D-kaarten en ingebouwde draadloze Apple CarPlay/Android Auto.

Ook op het gebied van prestaties is de Nieuwe Ducato reeks volledig vernieuwd, met motoren die zijn ontwikkeld om te voldoen aan de Euro 6D-Final regelgeving, de beste in hun klasse met de meest krachtige met 450 Nm koppel. De nieuwe Multijet3 dieselmotoren bieden een verbeterde efficiëntie door een lager gewicht (ten gunste van het laadvermogen) en door een lager verbruik en een lagere CO2-uitstoot. Ook de duurzaamheid en het comfort zijn verbeterd, dankzij een grotere flexibiliteit en een lager geluidsniveau dan bij de vorige generatie motoren. Het motoraanbod omvat vier vermogensniveaus (120, 140, 160 en 180 pk) met een nieuwe en verbeterde handgeschakelde 6-versnellingsbak - beschikbaar in alle 4 de niveaus, en de "9Speed" automatische versnellingsbak, beschikbaar in de 140 pk, 160 pk en 180 pk varianten, gekozen door bijna de helft van de eigenaars van campers.

Om de manoeuvreerbaarheid van het voertuig verder te verbeteren, werd de conventionele stuurbekrachtiging vervangen door een zelfstellend elektrisch ondersteunend aandrijfsysteem, om het parkeren te vergemakkelijken. Ondertussen blijft de traditionele "all-forward" Ducato architectuur zorgen voor het beste laadvermogen en de beste stuurradius in zijn klasse, en meer in het algemeen, een groter comfort voor de passagiers dankzij de zelfnivellerende luchtvering.

Met deze volledig vernieuwde elektrische architectuur voegt de Nieuwe Ducato een geweldig nieuw aanbod van rijassistentie- en veiligheidssystemen toe, gericht op het verbeteren van de rijervaring en het veiliger maken van de Ducato als basis voor vrijetijdsbesteding. De Nieuwe Ducato biedt namelijk een volledig scala aan Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), zowel op de weg als bij het parkeren. Van snelheidsbegrenzing tot remcontrole voor onverwachte obstakels zoals voetgangers en fietsers, van verkeersbordherkenning tot het controleren van de oplettendheid van de bestuurder, tot Adaptive Cruise Control met Stop&Go functie, Lane Keep Assist en Traffic Jam Assist, waarvan de laatste actieve controle houdt over het traject van het voertuig, rekening houdend met de verkeersomstandigheden. Aan deze innovatieve specificaties worden nog een compartiment voor het draadloos opladen van mobiele telefoons en de Digital Central Mirror toegevoegd, die het zicht naar achteren digitaal projecteert en zo de conventionele spiegel vervangt.

Tot slot is de Nieuwe Ducato state-of-the-art op het gebied van connectiviteit, via het Uconnect-systeem dat op vele manieren kan worden uitgebreid: Uconnect™ Services en de FIAT app maken het mogelijk om uw voertuig rechtstreeks vanaf uw apparaten te beheren en te controleren, waar en wanneer u maar wilt.

Bovendien heeft Fiat Professional al jaren een hele wereld van specifieke diensten voor liefhebbers van het buitenleven, die de Ducato zien als het beste voertuig voor een tourvakantie, in alle veiligheid en in contact met de natuur. Zij vormen een gemeenschap van meer dan 500.000 leden die vaak door heel Europa reizen en die de Ducato al hebben gekozen vanwege zijn traditionele eigenschappen van ruimte, comfort, betrouwbaarheid en rijgemak. Deze kwaliteiten worden verder verbeterd door de nieuwe kenmerken voor 2021, in termen van hogere maar flexibele prestaties en de steeds uitgebreidere uitrusting aan boord.