artikel headerimage

28/6/2021

Gelukkige verjaardag, Alfa Romeo: viert zijn 111-jarige geschiedenis

Toen de A.L.F.A. werd opgericht op 24 juni 1910, waren de auto's rood. Een paar jaar eerder had Italië deze kleur al toegewezen gekregen voor zijn raceauto's. Sindsdien is rood een integraal onderdeel geworden van het DNA van Alfa Romeo. En vandaag, op de 111e verjaardag van het merk, zal het museum het liefst rood gekleurd zijn, om de vele enthousiastelingen te verwelkomen die naar Arese komen om het te vieren, zoals elk jaar het geval is.

Rood, de parade van Alfa Romeo's van particulieren, waarmee vandaag om 10 uur het 4-daagse evenement wordt geopend, dat zal duren tot 27 juni. Rood, de dresscode voor de bezoekers en de maskers die gratis worden uitgedeeld bij de ingang, om ons allen te beschermen op deze grote dagen. Rood, de speciale tijdelijke tentoonstelling in het Museum. Tot en met zondag zal zij de oneindige nuances en interpretaties van deze kleur laten zien, met modellen uit verschillende tijdperken en met verschillende kenmerken in een suggestieve rondgang: van auto's die met de hand op het circuit zijn geschilderd tot de laktechnologieën van de laatste jaren, van de oranje tinten van het Italiaanse rood tot het donkerder Proteo-rood, natuurlijk ook Alfa Rood, bekend onder zijn code, AR.

Op Alfa Romeo’s verjaardag vinden de leveringen van de eerste Giulia GTA en GTAm plaats

Deze feestelijke dag, die zal worden bijgewoond door vertegenwoordigers van de Alfa Romeo Clubs als getuigenis van hun diepe passie voor het merk Biscione, zal het decor vormen voor een evenement dat de roemrijke geschiedenis van het merk perfect met de toekomst verbindt. Vandaag zullen vroege vogels die de exclusieve Giulia GTA en GTAm kopen, de eerste modellen van deze buitengewone auto's kunnen ophalen, waarvan er slechts 500 genummerde exemplaren zullen worden geproduceerd. Voor deze gelukkigen is een exclusieve klantenervaring voorbereid, als onderdeel van een speciale reis die traditie en innovatie samenbrengt: zij krijgen de gelegenheid om te praten met de hoofden van het merk en van Design en Engineering, die hen zullen meenemen door deze exclusieve ervaring, waarbij ze zullen vertellen over de details en de achtergrond van een uniek project. De klanten ontdekken het DNA van deze auto's tijdens een route door het museum, waarbij de nadruk ligt op de zoektocht naar lichtheid, die in de loop van de decennia werd ontwikkeld om de prestaties op het circuit en het rijplezier op de weg te verbeteren. Het belangrijkste is dat ze plaats kunnen nemen op de bestuurdersstoel van hun nieuwe Giulia en kunnen deelnemen aan een exclusieve parade op de overdekte piste van het museum. Het zal een opmerkelijke kans zijn om deze supercar te besturen. Uitgerust met een supercharged variant van de 540-pk 2.9 V6 Bi-Turbo motor, met een best-in-class vermogen-gewichtsverhouding van 187 pk per liter, belichaamt hij het unieke vermogen van het merk om stijl en sportiviteit te combineren.

De opmerkelijke prestaties van de Giulia zijn echter niet alleen gebaseerd op zijn zeer krachtige motor, maar ook op het uitgebreide gebruik van ultralichte materialen. Zo is de Giulia GTA erin geslaagd om een gewicht te bereiken dat tot 100 kg lager ligt dan dat van de Quadrifoglio-versie, waarop hij gebaseerd is.

Een speciaal evenement voor de Clubs en parades voor alle liefhebbers

Niet te missen op deze feestdag is een speciaal evenement voor degenen die hun passie voor het merk Biscione op een bijzondere manier beleven: de Alfa Romeo Clubs. Speciaal voor hen is om 15.00 uur de parade gepland, om 15.30 uur gevolgd door een bijeenkomst in de Giulia Hall, met een live stream die zal worden uitgezonden voor degenen die niet naar Italië of Arese kunnen komen vanwege de moeilijke omstandigheden als gevolg van de pandemie. Tijdens de bijeenkomst zullen de plannen voor het museum worden gedeeld en zullen nieuwe ideeën en voorstellen worden onderzocht.

Live vanaf de Grand Prix van Oostenrijk: Alfa Romeo is ook Formule 1

Het museum zal ook een livestream verzorgen van de aanloop naar de GP van Oostenrijk, met de trainingen, de kwalificaties en de race zelf, die live worden uitgezonden op het grote scherm in de Giulia Hall. Op vrijdag de 25e is er een exclusief evenement waarbij gasten via een live link kunnen chatten met de coureurs van het team, Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi op het circuit van Spielberg, om de geheimen van de paddock en de garage te ontdekken tijdens een virtuele rondleiding. Gedurende de 4 dagen zal ook de Alfa Romeo Racing Orlen eenzitsauto te zien zijn, die tijdens het evenement trots het logo zal tonen dat werd gecreëerd ter ere van de 111e verjaardag van het merk.

Ook dit jaar wilde Alfa Romeo hulde brengen aan zijn geschiedenis, een onstuitbare reis van prestigieuze auto's met een onmiskenbare stijl die over de hele wereld bekendheid genieten. Een geschiedenis van sportieve overwinningen, uitmuntendheid in automobiliteit en technologie, maar bovenal een geschiedenis van vrouwen en mannen die het merk hebben gecreëerd en een plaats hebben gegeven in de harten van fans in alle uithoeken van de wereld.

Met de steun van het Centro Stile is een logo gecreëerd dat eer bewijst aan de 111-jarige geschiedenis van het merk. Het logo is geïnspireerd op de iconische elementen van het ontwerp: de "Biscione" (adder) uit het wapen van de adellijke familie Visconti van Milaan en een kruis, het symbool van Milaan.

In dit geval is het kruis getransformeerd en draagt het een opeenvolging van het cijfer 1, die zich uitspreiden langs een lijn van perspectief, als om het verstrijken van de tijd van verleden naar heden te suggereren, waardoor het getal 111 dynamischer wordt.

Dit logo zal worden gebruikt tijdens de Grand Prix Formule 1 van Oostenrijk, ter vervanging van het klassieke ontwerp: met zijn specifieke vorm en geometrie zullen de grafische vormgeving van het logo en de vorm van de auto elkaar aanvullen om het dynamische aspect van de raceauto te benadrukken.

Historische routes en activiteiten voor groepen en gezinnen

Tijdens het weekend zullen twee diepgaande lezingen worden gegeven over de geschiedenis van het merk: de lezing op zaterdag 26 juni zal handelen over de eerste overwinning van de A.L.F.A. (Modena, 1911, Regularity Race). Op zondag 27 juni zal worden ingegaan op het 4C-prototype, dat in 2011 door het Centro Stile Alfa Romeo werd ontworpen. Na afloop van de lezingen worden de eigenaars van de 4C uitgenodigd om met hun auto's op de overdekte piste te paraderen.

De tentoonstelling "Zeepaardjes" blijft open en illustreert het gebruik van Biscione motoren in de zeilvaart, van race- tot vrachtvaart en van marine- tot vissersvaartuigen. Rondleidingen met gids "achter de schermen" van het museum kunnen elke dag worden geboekt. Tijdens de rondleidingen worden twee verdiepingen met opslagruimten bezocht waar auto's, motoren, trofeeën, chassis en andere kunstvoorwerpen staan die gewoonlijk niet voor het publiek te zien zijn.