artikel headerimage

23/1/2023

2023 Honda Civic Type R

Introductie: 25 jaar ultieme ‘hot hatch’-prestaties

 • Het vermogen is vergroot, met de sterkste VTEC Turbo in de geschiedenis van de Type R
 • Prestatiegerichte upgrades creëren de ultieme rijervaring met de Type R
 • Functioneel maar mooi ontwerp verbetert zowel prestaties als esthetiek
 • Heeft al een nieuw ronderecord met voorwielaandrijving gevestigd op Suzuka
Honda lanceert de gloednieuwe Civic Type R en viert in één klap de 25ste verjaardag van zijn iconische high-performance hatchback én 50 jaar Civic. Het nieuwste model is ontworpen om de snelste Civic Type R tot nu toe te zijn, voortbouwend op een lange traditie van goed presterende auto's die geïnspireerd zijn op de autosport.

De ingenieurs van Honda bouwen voort op de mensgerichte benadering van dynamiek, ontwerp en bruikbaarheid die werd toegepast bij de ontwikkeling van de 11e generatie Civic, en hebben elk aspect verfijnd om de Civic Type R te creëren. Geïntegreerde ontwerpverbeteringen omvatten een functionele motorkapopening en een nieuwe achter diffusor voor nieuwe aerodynamische voordelen, en zijn een aanvulling op het sportieve silhouet. De Type R is ook lager en breder dan de standaard Civic, met een nieuwe achterspoiler die de slanke daklijn accentueert en bijdraagt aan de aerodynamische prestaties en het gespierde uiterlijk van de auto.

Lichtgewicht componenten en een verhoogd vermogen van de 2,0-liter viercilinder benzinemotor zorgen samen voor een van de hoogste vermogen-gewichtsverhoudingen in zijn klasse. Het herziene rev-match-systeem met autoblipper biedt bestuurders van de auto een lonende ervaring tijdens het schakelen met de handgeschakelde zesversnellingsbak.

Binnenin heeft de Type R het opvallende rode interieur, lichtgewicht sportzetels en op de bestuurder gerichte bedieningselementen, een onderscheidende factor bij alle prestatievoertuigen van Honda. Naast de vooraf ingestelde rijmodi is er een nieuwe Individual-modus, waarmee de bestuurder onder meer de gasrespons en stuurfeedback kan personaliseren. De Honda Log R-datalogger heeft verbeterde monitoring en een innovatieve scorefunctie om bestuurders te helpen hun prestaties op het circuit te verbeteren.

Zoals bij alle Honda Type R-modellen, draagt de Civic Type R de iconische karmozijnrode ‘H’-badge van het merk die is geïnspireerd op de geest van Honda Racing. Dit gaat terug tot 1965 met het succes van de RA272 Formula 1™-auto tijdens de Mexicaanse Grand Prix, die een witte kleurstelling droeg met een rode rijzende zon op de neus. Honda blijft de grenzen van prestaties in de autosport verleggen, met de nieuwste generatie Type R die onlangs een nieuw ronderecord vestigde voor een auto met voorwielaandrijving op het wereldberoemde Suzuka Circuit in Japan.


Krachtig aerodynamisch exterieurontwerp
 • Verbeteringen aan het exterieurontwerp bieden nieuwe aerodynamische voordelen
 • Bredere wielbasis en dito wielkasten zorgen voor een gespierde look
 • Gestroomlijnd nieuw achterspoilerontwerp draagt bij aan negatieve lift
 • Aangeboden in een reeks kleurkeuzes: Championship White, Rallye Red, Racing Blue, Crystal Black en Sonic Grey Pearls
Alle aspecten van de nieuwe Civic Type R zijn ontwikkeld onder het modelconcept van het creëren van de ‘Ultimate Sports 2.0’, en zijn opnieuw ontworpen om het gevoel van rijplezier te vergroten door de aerodynamische prestaties te verbeteren en de downforce te vergroten. De Type R bouwt voort op de gestroomlijnde en stijlvolle lijnen van de nieuwe Honda Civic en presenteert een agressievere uitstraling en een grotere aanwezigheid op de weg – een perfecte illustratie van het snelle, dynamische en verslavende karakter van het voertuig.

De Civic Type R is 8 mm lager en 90 mm breder dan de Civic e:HEV, en 13 mm lager en 15 mm breder dan de Civic Type R van de vorige generatie. Het lage, gespierde uiterlijk wordt bereikt dankzij brede wielkasten die uitwaaieren over de matzwarte 19-inch, lichtgewicht ‘reverse rim’ lichtmetalen velgen met een hoge stijfheid. Deze unieke Type R-wielen zijn voorzien van 265/30R/19 Michelin Pilot Sport 4S-banden met speciaal voor de Type R ontwikkelde compound.

De carrosserie van de nieuwe auto is volledig functioneel. Ze werd ontwikkeld door technische informatie en ideeën uit te wisselen met geselecteerde partners uit Honda's wereldwijde netwerk van raceleveranciers, waaronder WTCR-leverancier J.A.S. Motorsport en Super GT-ingenieurs van HRD's Sakura-faciliteit. De ingenieurs concentreerden zich op het gebruik van Computational Fluid Dynamics (CFD) om de luchtweerstand rond de auto aanzienlijk te verminderen. Het resultaat is een duidelijke verbetering van de luchtweerstandscoëfficiënt ten opzichte van de vorige generatie Civic Type R, een meer gecontroleerde luchtstroom en verminderde drukveranderingen over en rondom de auto.

Details zoals de voorspatborden, die voorzien zijn van een groot luchtkanaal achter het wiel, helpen de druk in de wielkast te verminderen. De ontsnappende luchtstroom uit deze luchtkanalen wordt langs de lengte van de auto en de zijdorpel geleid, voordat deze van de wielkasten achter en de overhang wordt weggeleid door de kleine spoiler aan het einde van de dorpel.

Deze elementen werken in combinatie met de bredere wielkasten achteraan – die nu volledig geïntegreerd zijn in de carrosserie voor een gladdere, schonere afwerking die de achterwaartse luchtstroom niet beïnvloedt. De vorm van de boog elimineert de drukschommelingen van de vorige generatie rond de achterdeur en levert een de achter diffusor en spoiler een schonere luchtstroom.

De strakke en stille voorbumper is een extreme aanpassing van het basisontwerp en de vorm van de Civic e:HEV. De onderste grille is in breedte en hoogte verlengd om plaats te bieden aan de grote intercooler, waardoor de luchtstroom naar zowel deze als de voorremmen wordt vergroot. Deze opening is 10% groter dan bij de vorige generatie, waardoor de Type R de mistlampen en omlijstingen van de Civic e:HEV mist. Ze worden vervangen door gestileerde, dunne verticale luchtinlaten die de breedte van de auto benadrukken en lucht naar de voorremmen voeren.

Om de koeling van de 2,0-liter VTEC-turbomotor te ondersteunen, is de aluminium motorkap nu voorzien van een ventilatieopening, die ook samenwerkt met de grote onderste grille om de luchtstroom te optimaliseren en een echte negatieve lift over de voorkant te bieden.

Aan de achterkant werkt het nieuwe diffusorontwerp in combinatie met de nieuwe spoiler om de neerwaartse kracht verder te vergroten en tegelijkertijd de luchtweerstand te onderdrukken. De achterspoiler, die op nieuwe gegoten aluminium steunen is gemonteerd, is breder en lager dan bij het vorige model, waardoor de gestroomlijnde nieuwe daklijn wordt geaccentueerd. De positionering van de hoofdbalk van de spoiler is geoptimaliseerd door deze te draaien, waardoor de gegenereerde neerwaartse kracht wordt vergroot en de algehele luchtweerstand wordt verminderd. De plaatsing van de vleugel, die halverwege de kunststof kofferklep is gemonteerd, verbetert ook het zicht vanuit de auto, omdat deze is uitgelijnd met de rand van de achterruit.

Het ontwerp van de lichtgewicht 19-inch lichtmetalen velgen is ook geoptimaliseerd om de prestaties van de Michelin-banden met 265/30R19-profiel te maximaliseren. De nieuwe wielen zijn een evolutie van die van het Limited Edition-model van de vorige generatie en hebben een traploze ‘reverse rim’ om de stijfheid te verbeteren. Hun ontwerp verbetert de controle over het voertuig door de contactdruk van de band in bochten te stabiliseren. Visueel lijkt het wiel door dit ontwerp ook een grotere diameter te hebben.

Alle functionele onderdelen van het voertuig zijn afgewerkt in hoogglanzend zwart, inclusief de voorgrille, de achter diffusor en het centrale deel van de achterspoiler, wat de prestatiegerichte focus van de auto accentueert. De reeks beschikbare lakkleuren zet het race-erfgoed van de auto in de verf, inclusief het iconische Championship White in combinatie met Rallye Red-metallic, en Racing Blue, Crystal Black en Sonic Grey Pearls.


Een cockpitervaring gericht op de bestuurder
 • Een op prestaties gerichte cabine bevordert de betrokkenheid en concentratie van de bestuurder
 • Laag gemonteerde, lichtgewicht sportzetels bieden uitzonderlijke ondersteuning en comfort
 • Opvallende rode bekleding voor de vloeren de voorzetels volgt de Type R-traditie
 • Op maat gemaakt grafisch meterdisplay toont gerichte gegevens over rijprestaties
Het interieur van de nieuwe Civic Type R is erop gericht het rijplezier te vergroten, vanaf het moment dat de bestuurder het portier opent. Ondanks zijn op het circuit gerichte karakter, behoudt de nieuwe Civic Type R het hoge niveau van comfort en dagelijkse bruikbaarheid dat kenmerkend is voor de standaard Civic.

De bestuurder zit 8 mm lager dan in de vorige Civic Type R en de nieuwste 11e generatie Civic, wat het sportwagengevoel versterkt. De nieuw ontworpen lichtgewicht sportzetels voorin houden de bestuurder stevig vast bij zijn middel. Dit ondersteunt de houding van de bestuurder en biedt comfort en wendbaarheid, zowel tijdens het rijden op hoge snelheden op het circuit als tijdens langere ritten op de weg. Dit stelt de bestuurder in staat om gemakkelijk een natuurlijke rijpositie te vinden en geeft het gevoel direct verbonden te zijn met de auto tijdens het snellere bochtenwerk.

En met de lagere zithouding bieden de zetels een meeslepende rijervaring. De hele cabine is ontworpen om een hoge mate van concentratie van de bestuurder mogelijk te maken tijdens intense rijervaringen. Alle essentiële bedieningselementen zijn binnen handbereik geplaatst, waarbij het hoofdinformatiedisplay zo centraal mogelijk is geplaatst, zodat de bestuurder zijn of haar aandacht op de weg kan houden.

Ondanks de lage rijpositie is het zicht vanaf de bestuurdersstoel verbeterd ten opzichte van de vorige Type R. Er zijn duidelijke zichtlijnen naar de voorste hoeken van de motorkap, terwijl dode hoeken rond de basis van de A-stijlen en zijspiegels zijn beperkt; zodat bestuurders zowel op zowel het circuit als op de weg worden geholpen. Om afleiding tot een minimum te beperken, zijn reflecterende elementen in de ooglijn van de bestuurder verminderd. Naast het verbeterde zicht naar achteren dankzij het nieuwe ontwerp van de achtervleugel, zorgt de vlakke schouderlijn van de auto voor een meer intuïtieve waarneming van de omgeving van de auto bij gebruik van de buitenspiegels.

Het gevoel van drama wordt versterkt door de iconische rode trim die in het verleden al vele extreme Honda-voertuigen sierde. De zetels zijn aan de voorkant afgewerkt met een nieuwe, levendigere suède-achtige bekleding met veel grip, terwijl de achterkant nu is afgewerkt in hetzelfde materiaal, maar in een contrasterende zwarte afwerking met rode stiksels die alle inzittenden een betere ondersteuning bieden bij hoge snelheden. De interieurbekleding is nu afgewerkt in bijpassend rood, wat doet denken aan eerdere Type R-modellen.

Zoals bij alle voorgaande generaties is ook de nieuwe auto voorzien van een uniek serienummer. Dat bevindt zich nu op het dashboard, in plaats van op de middenconsole van eerdere modellen, om de exclusiviteit van de Type R-ervaring te benadrukken. Hoogwaardige afwerkingen sieren nu het interieur, zoals de echte aluminium console en de gepolariseerde gunmetal luchtuitlaatopening, die niet alleen bijdragen aan het premium gevoel, maar ook actief helpen reflecties te verminderen.

Het volledig digitale dashboard van de standaardversies ook verbeterd voor de Type R, met behoud van het schone, eenvoudige display met twee meters voor de rijmodi Comfort en Sport. Als u overschakelt naar de +R-modus, wordt een speciale interface ingeschakeld, die alleen de belangrijkste informatie laat zien voor gefocust rijden op het circuit. De digitale toerenteller bevindt zich over de volledige breedte boven de displays met rijgegevens bij circuitgebruik. Die gegevens omvatten info over temperaturen, een laptimer en g-krachtmeter. Met de nieuw geïntroduceerde Individual-modus kunnen gebruikers hun favoriete weergavelay-out aanpassen.


Ontwikkeling van de ultieme Civic Type R
 • Het vermogen is vergroot dankzij de sterkste VTEC Turbo in de geschiedenis van de Type R
 • Geoptimaliseerde handgeschakelde zesversnellingsbak met een herzien rev-match-systeem
 • Verfijnde chassisdetails zorgen voor verbeterde controle en rijcomfort
 • Hoge mate van bescherming bij botsingen overgenomen van Civic e:HEV
De gloednieuwe Civic Type R volgt een lange reeks iconische Type R-modellen die stuk voor stuk de lat hoger hebben gelegd voor de prestaties van sportwagens met voorwielaandrijving. Het nieuwe model bouwt voort op de capaciteiten van het vorige. Het bevat nieuwe lichtgewicht materialen en biedt verbeterde motorprestaties en rijdynamiek, wat resulteert in de snelste, meest dynamische en verslavende Civic Type R tot nu toe.

De krachtigste VTEC Turbo ooit
Sinds de lancering van de eerste generatie in 1997, staat de Civic Type R bekend om zijn krachtige, zeer responsieve en hoogtoerige motoren. De nieuwste versie zet deze toewijding aan uitmuntende prestaties voort die de Civic Type R al 25 jaar zo populair maakt bij liefhebbers van autorijden.

De nieuwe Civic Type R wordt aangedreven door een herziene 2,0-liter VTEC-viercilinder turbomotor, die gebruik maakt van verschillende uit de autosport afgeleide technologieën. Deze verbeteren het vermogen, het koppel en de respons verder dan de mogelijkheden van zelfs de lichtgewicht Limited Edition-versie van het vorige model.

Het ontwikkelingsteam heeft de turbolader opnieuw ontworpen om de efficiëntie te verbeteren. Door het aantal turbobladen te verminderen en hun vorm en diameter te optimaliseren, is de inertie binnen de unit verlaagd. De opnieuw ontworpen behuizing is kleiner en compacter dan zijn voorganger en draagt verder bij aan het hogere vermogen en reactievermogen van de turbocompressor.

Een recht uitlaatsysteem verhoogt de luchtstroomsnelheid met 13% ten opzichte van het vorige model, waardoor de tegendruk wordt verminderd en de motor efficiënter kan presteren. Het systeem is afgewerkt met een nieuw ontworpen uitlaat met drie uitgangen die een actieve klep heeft om de stroom van uitlaatgassen verder te vergroten. Verbeteringen aan de geluidsmodulatie verbeteren ook de auditieve sensatie om de betrokkenheid van de bestuurder te vergroten.

De nieuwe auto heeft een verbeterde temperatuurregeling en luchtkoeling via een verbeterde radiateur, wat zorgt voor aanhoudende, optimale prestaties bij intensief gebruik dankzij een 48% grotere opening door het ontwerp van de nieuwe grille en voorbumper. De herziene luchtinlaat heeft een grotere diameter, waardoor de inlaatstroomsnelheid met 10% kan worden verhoogd.

Dit alles wordt beheerd door een herzien motorregelsysteem waarvan de ontstekingstiming en de VTC (Variable Timing Control) gefinetuned werden, om de gasrespons bij acceleratie te verbeteren.

Het effect van de verbeteringen aan de motor is hogere prestaties bij hoge toerentallen en een lager brandstofverbruik bij lage toerentallen, en de hoogste vermogen-gewichtsverhouding in zijn klasse. De motor produceert 329 pk bij 6500 tpm, terwijl 420 Nm beschikbaar is bij slechts 2200 tpm en beschikbaar blijft tot 4000 tpm, terwijl de motor vrij blijft lopen tot 7000 tpm. Het resultaat is dat de Civic Type R in slechts 5,4 seconden van 0 naar 100 km/u sprint en een topsnelheid heeft van 275 km/u.

Deze cijfers worden mede bereikt dankzij een herziene handgeschakelde zesversnellingsbak die een aantal nieuwe functies heeft die exclusief voor de nieuwe Type R zijn ontworpen en die het soepele schakelen en de schakelbelasting aanzienlijk verbeteren. Een nieuw lichtgewicht vliegwiel is 18% lichter dan de vorige generaties, waardoor de inertie met 25% wordt verlaagd en waardoor de VTEC Turbo nog responsiever is.

Een herzien rev-match-systeem met autoblipper zorgt voor een perfect afgestemd toerental bij het terugschakelen door de versnellingen, wat de auto helpt in balans te blijven bij het ingaan van een bocht. Bijzondere aandacht is besteed aan het schakelen van de 2e naar 1e versnelling. De zeer sterke versnellingsbak heeft ook een pook met een hoge stijfheid, een geoptimaliseerd schakelpatroon en een uniek Type R-schakelmechanisme om het schakelen te verbeteren. Het gevoel is ook verbeterd met een geoptimaliseerde veerconstante voor versnellingswissels met een meer bevredigend gevoel.

Ondanks dat het de krachtigste Civic Type R ooit is, hebben de ingenieurs van Honda de emissies en het brandstofverbruik van het voertuig verbeterd. Het resultaat van de uitgebreide technologische verbeteringen is een CO2-uitstoot van slechts 186 g/km, met een brandstofverbruik van 8,2 l/100 km (WLTP).

Lichtgewicht, stijf chassis afgestemd op ultieme prestaties
De nieuwste generatie Civic is ontworpen om ervoor te zorgen dat het chassis, de besturing en de ophanging in alle rijsituaties superieure prestaties, dynamische respons en feedback leveren. Het is ontwikkeld met een bijzondere aandacht voor nauwkeurige stuurfeedback en een meer zekere wegligging, waardoor het gevoel van verbondenheid van de bestuurder met de auto wordt vergroot – een effect dat wordt versterkt in de gloednieuwe Type R.

De 35 mm langere wielbasis, vergeleken met de vorige Type R, en de multilink-achterwielophanging van het standaardmodel zijn gecombineerd met een aanzienlijk bredere wielbasis achteraan om een betere bochtenstabiliteit te bieden dan zijn voorganger. Dit is verfijnd door herhaalde tests op zowel de Autobahn als de Nürburgring.

De voorwielophanging met twee assen, een configuratie om koppelstuur tot een minimum te beperken, is herzien met nieuwe onderste ophangingsarmen die qua vorm en stijfheid zijn geoptimaliseerd om een 16% grotere camberstijfheid te bereiken ten opzichte van de vorige generatie Type R. De voorzijde heeft ook een op de millimeter herziene geometrie om plaats te bieden aan de 265/30R19 Michelin Pilot Sport 4S-banden en een verhoogd motorkoppel te bieden.

De adaptieve dempers van de vorige generatie zijn behouden gebleven, maar zijn herzien qua rol- en pitchregeling.

Een toename van 15% in carrosseriestijfheid ten opzichte van het vorige Civic-model zorgt voor een nog betere bochtenstabiliteit. Honda heeft het gebruik van structurele lijm door het hele chassis aanzienlijk verhoogd om een stijvere carrosserie te creëren. Er is 3,8 keer zoveel lijm gebruikt in vergelijking met de vorige Type R, waarbij ingenieurs de coating hebben aangebracht rond belangrijke gebieden zoals het schutbord, de deuropeningen en bevestigingspunten van de achterwielophanging.

Het grotere gebruik van structurele lijm is symbolisch voor de gewichtsoptimalisatie waar het Civic-ontwikkelteam zich ook op richtte. De aluminium motorkap van de nieuwe Civic is 43% lichter dan de stalen versie van het vorige model, terwijl de kunststof achterklep 20% lichter is dan voorheen. Het strategisch gebruik van lichtere materialen, gecombineerd met structurele verbeteringen, heeft geleid tot een lichtgewicht en toch zeer stijve carrosserie.

De remkracht wordt geleverd door een verbeterd Brembo-remsysteem met herziene remkanalen en een nieuwe mechanische hoofdremcilinder. Deze zorgen voor een betere temperatuurregeling en zorgen voor een betere bestuurbaarheid en een blijvend remvermogen, terwijl de tweedelige zwevende schijven van de vorige generatie zijn behouden voor aanhoudende remprestaties op hoog niveau.

Verslavend stuurgevoel

Bij het ontwikkelen van de besturing van de Type R wilden de ingenieurs vloeiend rijden aanmoedigen, waarbij slechts minimale stuurcorrecties nodig zijn van de bestuurder. Dit heeft Honda bereikt door een aantal herzieningen van de kernonderdelen. De stuurkolom is nu voorzien van lagers die zijn afgestemd voor verbeterde stijfheid en levensduur, de uiteinden van de spoorstangen zijn nu ook gemaakt van een zeer stijf materiaal voor een beter stuurgevoel, en het schuivende gedeelte van de tussenas is nu voorzien van vertanding voor een meer uitgesproken grip.

Dankzij de toepassing van een herziene EPS-besturingslogica kon een 60% stijvere en dikkere torsiestang ingebouwd worden, evenals trekstangen met een hoge stijfheid, om ongewenste stuurreacties en vertraging bij de stuurinvoer te verminderen voor uitstekende feedback en respons.

De Motor Control Unit (MCU) is overgenomen van de Civic e:HEV, maar met een herziene besturingslogica. Dit heeft de respons in het midden en de stabiliteit hierbuiten verbeterd voor een responsiever, maar toch lineair gevoel over het hele stuurbereik.

Op maat gemaakte Michelin-banden

Om de controle over high-performance auto's met voorwielaandrijving te verbeteren, hebben Honda en Michelin samen een op maat gemaakte compoundband ontwikkeld die bestand is tegen de zware lasten die op de vooras worden uitgeoefend tijdens sportief rijden.

Het belangrijkste was om ervoor te zorgen dat de bandprestaties stabiel waren onder zware belasting en om de kenmerkende lastenwissels van de Type R te beheersen. Nadat de bandbreedte was uitgebreid tot 265, werden verschillende materialen getest en gecombineerd voor elk profielblok.

Michelins gepatenteerde C3M-productiemethode heeft een aanzienlijke verbetering van de grip op een droog wegdek bereikt zonder afbreuk te doen aan de prestaties op een nat wegdek of de slijtage.

Intern heeft de band een ‘golvende’ structuur die past bij de blokvorm van de band, waardoor de beweegbare loopvlakblokken meer steun krijgen door de afstand tussen de riem en het contactvlak van de band met het asfalt te verkleinen.

Structurele veiligheid

De Civic Type R geniet ook van nieuwe structurele onderdelen die zijn ontwikkeld voor de standaard Civic, om de bescherming tegen frontale, achterwaartse en zijdelingse aanrijdingen te verbeteren, waardoor de algehele passieve veiligheid wordt verbeterd.

Sinds de vorige generatie heeft Honda een netwerk van onderling verbonden structuren geïmplementeerd om zowel de torsie- als de buigstijfheid te vergroten. Aan de voorkant van de auto zorgt een sterk ringvormig geraamte voor een efficiëntere verbindingsstructuur voor het voorschot. Dit wordt aan de achterkant herhaald met een tweede ringvormig schot dat de achterkant van de auto verstevigt. Deze worden verbonden door een zeer stijve rasterframestructuur langs de vloer, die is gekoppeld aan een gelaste middentunnel. Naast het verbeterde dynamische rijgedrag van de auto, zorgt de stijvere carrosserie ook voor een verbeterde verfijning met een verminderde overdracht van geluid en trillingen naar de cabine en een verbeterde veiligheid met een grotere weerstand tegen vloervervorming bij een botsing.

De nieuwe ontwikkelingen voor deze generatie Civic omvatten extra verstevigingen bij het voorportier en achterwielkastframes die de prestaties bij zijdelingse botsingen verbeteren, en veiligheidsplaten voor de voorbumperbalken die de impactenergie absorberen om het risico op beenbreuken voor voetgangers bij een aanrijding te verminderen.

De nieuwe Civic Type R heeft 8 airbags aan de binnenkant, waaronder nieuwe knie-airbags voor beide voorzetels om het letsel van de inzittenden bij frontale botsingen te verminderen en zij-airbags om de passagiers op de achterbank te beschermen.

Veiligheidstechnologie

De gloednieuwe Civic Type R profiteert van een geavanceerde reeks toonaangevende veiligheidsvoorzieningen, waaronder de nieuwste Honda SENSING-verbeteringen, die al werden geïntroduceerd in de standaard Civic. De nieuwste veiligheidskenmerken zijn de volgende stap in Honda's gedurfde ambitie om het aantal verkeersdoden waarbij Honda-auto's en -motorfietsen betrokken zijn tegen 2050 tot nul terug te brengen.

De sonarsensoren die voor het eerst werden gebruikt in de nieuwe Civic (vier aan de voorkant en vier aan de achterkant) gebruiken de weerkaatsing van geluidsgolven om niet-metalen objecten zoals glas en muren te detecteren. De camera vooraan biedt een zicht van 100 graden en helpt middels verbeterde technologie om weglijnen, bermen, motorfietsen en fietsers beter te herkennen.

Er is een snelle processor gebruikt om de detectie, prestaties en controle van het systeem te verbeteren, wat betekent dat het Honda SENSING-systeem objecten eerder en nauwkeuriger kan detecteren dan conventionele millimeterradarsystemen, inclusief voetgangers in lichte en donkere omgevingen.

Het Honda SENSING-pakket aan actieve veiligheidstechnologieën bestaat uit:

 • Forward Collision Warning System
 • Collision Mitigation Braking System (CMBS)
 • Cross Traffic Monitor
 • Blind Spot Information System
 • Lane Keeping Assist System (LKAS)
 • Road Departure Mitigation System
 • Adaptive Cruise Control (ACC)
 • Verkeersbordherkenning
 • Automatisch grootlicht

Honda Log R 2.0: Prestatiegerelateerde data in realtime
 • Gegevens en unieke scores bieden directe analyse voor rijden op het circuit en op de weg
 • De rijprestaties worden geëvalueerd met het R&D-evaluatie-algoritme van Honda
 • Informatie toegankelijk in de auto of op afstand via de Honda Log R smartphone-app
 • Met de smartphone-app kunnen gebruikers de gegevens bekijken en delen met andere Type R-bezitters
Bij de ontwikkeling van de nieuwe Civic Type R wilden de Honda-ingenieurs bestuurders een schat aan gegevens bieden, gepresenteerd op een gemakkelijk te interpreteren manier, om uiteindelijk de rijvaardigheid op zowel de weg als het circuit te helpen verbeteren en verfijnen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de nieuwe Honda Log R 2.0-app.

De app is aanzienlijk herzien voor deze generatie Type R: de app is nu ingebouwd in het infotainmentsysteem en vereist geen hosting meer via een fysiek verbonden smartphone*, waardoor gebruikers een verbeterde en stabielere verbinding krijgen. De app bevat ook een aantal verbeterde schermen en grafische uitlezingen, zowel voor het smartphonescherm als voor de gegevens die via het nieuwe infotainment-touchscreen worden doorgegeven.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door een krachtig gegevensanalysesysteem dat gebruikmaakt van meerdere datapunten die worden vastgelegd door de interne sensoren van de auto. Hierdoor kan de Honda Log R 2.0-app gebruikers twee diepgaande functies bieden: een ‘Performance Monitor’-functie en een ‘Scoring’-functie.

In Performance Monitor kunnen 12 afzonderlijke voertuiginformatie-items worden geselecteerd en aan de bestuurder worden doorgegeven, waaronder motor-, water- en olietemperaturen, evenals stuurhoek, remdruk, gaspedaalhoek en gierhoek. Het display toont ook hoe de bestuurder en het voertuig zich hebben gedragen.

Een van de nieuwe functies die is geïntroduceerd in Honda Log R 2.0 is een digitale bandwrijvingscirkel, die de maximale wrijvingskracht van elk van de vier banden die op dat moment kan worden uitgeoefend, berekent en weergeeft. Het geeft ook de longitudinale en laterale waarde van de werkelijke bandenkracht die als vector wordt gebruikt. Dit wordt berekend op basis van de voertuigacceleratie en bandenbelastingsinformatie en wordt in realtime weergegeven op het display.

Met de Scoring-functie kunnen gebruikers hun rijgedrag beoordelen om de vaardigheden achter het stuur te verbeteren. Deze functie kan nog twee andere functies leveren: Auto Score en Data Log. De Auto Score-functie evalueert de rijprestaties op de openbare weg in alledaagse situaties, terwijl de Data Log-functie eigenaren in staat stelt om rijgegevens op het circuit vast te leggen en te analyseren.

De Auto Score-functie werkt wanneer de Honda LogR 2.0-app actief is, en volgt en registreert vijf belangrijke prestatiegebieden: acceleratie, vertraging, draaien, rechtuitrijden en combinatie. Een score voor elk van de inputs wordt gegenereerd door het rijgedrag van de gebruiker te vergelijken met de gegevens uit de Honda R&D-database dat in de app is ingebouwd, om te helpen bepalen waar verbeteringen kunnen worden aangebracht. Bestuurders kunnen ook eerdere ritten raadplegen om te beoordelen hoe hun rijstijl in de loop van de tijd is verbeterd. Deze modus is ontworpen om efficiëntie en soepelheid qua rijden te stimuleren tijdens dagelijkse ritten.

In de Data Log-modus worden gegevens over acceleratie, remmen en G-krachten in bochten verzameld en gecombineerd met GPS-locatie om een uitgebreid ronde overzicht te bieden. Dankzij de kleur gecodeerde ronde tracering kunnen gebruikers hun rempunten en gasklepstand op alle punten van het circuit herkennen en verbeteren. De GPS-functie kan ook worden gebruikt om start- en finishlijnmarkeringen in te stellen voor getimede ronden, waarbij alle gegevens worden opgeslagen voor vergelijking met vorige en toekomstige ronden.

Feedback wordt aangeboden via een innovatief scoresysteem als onderdeel van de Data Log-functie, waarmee bestuurders kunnen bepalen waar ze hun vaardigheden kunnen verbeteren. De unieke scorefunctie in de Data Log-modus kent tot 100 prestatiegerichte punten per ronde toe. Het systeem volgt dezelfde C-, B-, A-, S- en S+-ranglijst als Honda's R&D-beoordelaars, en biedt eenvoudig te interpreteren gegevens, geïnspireerd door professionele motorsport coaching, voor voortdurende verbetering op het circuit.

Om bestuurders te helpen nog meer Type R-prestaties op het circuit te behalen, zijn andere ingebouwde functies in Honda Log R 2.0 onder andere een stopwatch om rondetijden vast te leggen. In ‘VS Mode’ kunnen bestuurders ook een groot aantal parameters en trackrecords vergelijken en contrasteren door de Data Log-functie in te schakelen.

Met behulp van de Auto Score- en Data Log-functies worden rijgegevens die zijn opgeslagen in het ingebouwde geheugen van het voertuig automatisch geüpload naar de server en kunnen ze altijd en overal worden bekeken met behulp van de Honda Log R 2.0-app die op een smartphone is geïnstalleerd. Een andere nieuwe functie van de Honda Log R 2.0-app is de mogelijkheid om de videofunctie van een smartphone om te zetten in een met gegevens beladen camera aan boord. Deze camera legt beelden vast en toont hierbij gesynchroniseerde livestreams van gegevens voor een aantal prestatieparameters. Het aantal rondes, rondetijd, realtime voertuig- en motortoerental, bandenwrijving, geregistreerde G-krachten en meer zijn allemaal zichtbaar in duidelijke, gemakkelijk leesbare formaten.

Honda Log R 2.0 is beschikbaar om te downloaden in de App Store en Google Play en kan een groot aantal diepgaande analysepunten bieden die bestuurders kunnen beoordelen wanneer ze niet in de auto zitten.

(*Een actieve dataverbinding en wifi-hotspot zijn nog steeds vereist om ervoor te zorgen dat alle functies van de Honda Log R-app correct functioneren en werken)


Een aanpasbare Type R-ervaring
 • ‘Individual’-modus voor het eerst beschikbaar in de Civic Type R
 • Mogelijkheid om kenmerken aan te passen voor de motor, besturing, ophanging en het geluid
 • Vooraf gedefinieerde rijmodi Comfort, Sport en +R zijn geoptimaliseerd
 • Op het circuit gerichte +R-modus voor de meest extreme prestaties
Om de ultieme Civic Type R-ervaring voor elke bestuurder te bereiken, heeft Honda de controle over de prestatiekenmerken van de auto uitgebreid. De verschillende modi zijn toegankelijk via een speciale ‘drive mode’-schakelaar die naast de versnellingspook is geplaatst, zodat gebruikers uit drie vooraf ingestelde prestatie-instellingen kunnen kiezen: Comfort, Sport en Individual. Met deze modi veranderen ze verschillende kenmerken van de motor, besturing, ophanging, rev-matching, prestatiemeter en het motorgeluid. Een speciale knop voor de +R-modus bevindt zich net boven de schakelaar.

Elke modus is afgestemd op verschillende aspecten van de auto, waaronder de adaptieve demping, stuurkracht, rev-matching en gasrespons. Wanneer de motor wordt gestart, start de auto standaard in de modus die het laatst is gebruikt.

In de Comfort-modus biedt de Civic Type R meer flexibiliteit en dagelijkse bruikbaarheid met een zachtere ophanging en een soepeler stuurgevoel. Deze modus is ideaal voor een oneffen wegdek en langdurig rijden op de snelweg.

De Sport-modus biedt een mix van comfort en dynamische respons die het reactievermogen ten opzichte van de Comfort-modus verhoogt zonder concessies te doen aan de rijkwaliteit, en valt tussen de Comfort- en +R-modi.

+R-modus is de meest prestatiegerichte instelling en blijft de optimale keuze voor gebruik op het circuit. Deze modus biedt een snellere gasrespons en een sportievere, gecontroleerde rit via het Adaptive Damper System. Het resultaat is een directer en meer lineair vermogen en stuurgevoel, wat de ultieme Type R-ervaring biedt.

In de +R-modus kunnen het Traction Control-systeem en de Vehicle Stability Assist (VSA)-systeemfunctie volledig worden uitgeschakeld, voor een grotere gierhoek en meer slip. Om dit te doen moeten gebruikers de VSA-knop vijf seconden ingedrukt houden in de +R-modus.

Intern schakelt de digitale wijzerset over naar een op maat gemaakte Type R-lay-out, waarbij de nadruk ligt op welke gegevens worden doorgegeven. De +R-ervaring wordt aangevuld door een verhoogde aanpassing van het motorgeluid, wat een intensere rijervaring oplevert.

Deze nieuwste generatie Type R introduceert een nieuwe Individual-modus, een wereldwijd debuut voor de Civic Type R, waarmee de rijervaring volledig kan worden aangepast.

Hiermee kunnen gebruikers instellingen configureren die het beste passen bij hun behoeften, voorkeuren en lokale rijomgeving. De modus is toegankelijk via de tuimelschakelaar zoals de vooraf ingestelde modi Comfort en Sport. In deze modus kunnen gebruikers de gasrespons, het stuurgevoel, de ophanging, het motorgeluid, de prestatiemeter en de toerentalaanpassingssystemen individueel configureren en hun instellingen opslaan voor toekomstig gebruik.


Originele HAC-E-accessoires
 • Nieuw assortiment originele accessoires als aanvulling op de lage en brede vorm van de Type R
 • Uniek voor de Type R zijn een reeks personalisatiekeuzes
 • Stijlvolle en functionele opties beschikbaar om individualiteit en bruikbaarheid te vergroten
 • Verkrijgbaar via alle Honda-dealers met drie jaar garantie
Voor de gloednieuwe Civic Type R 2023 heeft Honda een aantal officiële accessoires en accessoire pakketten ontwikkeld die de auto verbeteren en aanvullen. Deze variëren van puur cosmetische toevoegingen die het lage, brede en sportieve karakter van de auto accentueren tot praktische details die de bruikbaarheid van de auto in het dagelijks leven vergroten.


Pakketten:

Carbon Pack

Het Carbon Pack is een zeer decoratief maar functioneel pakket en introduceert een handgemaakte, volledig koolstofvezel achterspoiler, een koolstofvezel middenconsolepaneel en bijpassende koolstofvezel instaplijsten voor een nog beter race-uiterlijk van de Type R.

Illumination Pack Red

Het Illumination Pack Red bevat een combinatie van interieur- en exterieurverlichting, waaronder verlichting onder de zetels en in de voetruimte vooraan, deurbekledingsverlichting en bekerhouder- en consoleverlichting, om een sportieve rode sfeer in de Type R te creëren. Een wit/rode Type R-patroonprojector buiten maakt de opstelling compleet en biedt 's nachts meer zicht.

Individuele accessoires:

Carrosseriehoes

Om de Type R het hele jaar door kraaknet te houden, is er een volledige hoes beschikbaar voor de carrosserie. De hoes is gemaakt van drielaagse, waterafstotende en toch ademende materialen en biedt maximale bescherming tegen de elementen en UV-stralen. De zachte binnenvoering van fleece beschermt de lak en is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. De hoes is afgewerkt met het Type R-logo en kan worden gebruikt met zowel de standaard als optionele achtervleugels.

Rood verlichte instaplijsten

De verlichte instaplijsten zijn gemaakt van zwart geborsteld roestvrij staal en hebben een rood verlicht Type R-logo. De set is ontworpen om de instapdorpels te beschermen tegen in- en uitstapsporen en bevat lijsten voor alle vier de deuropeningen.

Elegance-vloermatten

De Elegance-vloermatten zijn afgewerkt in hetzelfde rood als de binnenbekleding en zijn gemaakt van een elegant getuft tapijt, compleet met rode nubuck-bindingen. De rode mattenset voor en achter is ontworpen als aanvulling op de rode accenten in de Type R-cabine en is afgewerkt met een metalen Type R-embleem.

Spoiler van koolstofvezel

Ga voor de meest extreme look van de Type R met de optionele spoiler van echt carbon. De optionele vleugel heeft een herzien ontwerp ten opzichte van het standaarditem en heeft een uniek, in het oog springende rode ‘weave’ in de constructie om de auto nog meer te personaliseren.

Consolepaneel van carbon

Het optionele middenconsolepaneel van carbon geeft het interieur van de Type R die extreme look, en heeft dezelfde unieke rode weave om het interieur te transformeren.

Instaplijsten van carbon

De instaplijsten zijn gemaakt van echt met de hand gemaakte carbon voor een betere bescherming bij het in- en uitstappen en zijn voorzien van het Type R-logo om een krachtige indruk te wekken zodra het portier wordt geopend.

Rode verlichting van de deurbekleding

Zodra het contact wordt aangezet, wordt de deurbekleding verlicht in zacht, rood licht. De verlichting, die op de portiergrepen en opbergvakken is aangebracht, creëert een sportieve sfeer in de auto.

Rode verlichting voor de voetruimte en onder de zetels

Door de portieren van de Type R te ontgrendelen, wordt het gebied onder de voorzetels en de voetenruimte voorin verlicht met een sportief rood licht. Tijdens het rijden wordt de verlichting met 50% gedimd om afleiding te voorkomen.

Rode bekerhouder- en consoleverlichting

Bij het inschakelen van het contact en de koplampen, lichten de bodem van de voorste bekerhouders en het opbergvak in de middenconsole op in een sfeervol, sportief rood licht.

Type R-patroonprojector

Het Type R-logo wordt op de grond geprojecteerd met een felrode en witte gloed bij het openen van de voordeuren, waardoor er in het donker meer zicht is bij het in- en uitstappen van de Type R.