artikel headerimage

07/6/2022

De Alfa Romeo Tonale hybride: de dynamiek die alles in beweging zet

De Alfa Romeo Tonale, de eerste geëlektrificeerde C-SUV van het merk, is het model dat symbool staat voor de metamorfose van het merk. Zijn debuut op de weg vindt symbolisch plaats op de plaats waar Alessandro Volta de eerste batterij uitvond, de eerste statische generator van elektriciteit.

De dynamiek van de Tonale maakt zijn debuut op de weg in Tempio Voltiano, de beroemde locatie van Alessandro Volta's uitvindingen in de prachtige omgeving van het Comomeer. Een symbolische locatie om de "metamorfose" van het merk te benadrukken. Het was net op deze locatie dat meer dan 200 jaar geleden de Italiaanse wetenschapper zijn beroemdste uitvinding deed: de batterij, de eerste generator van dynamische elektriciteit. Dit instrument, een wetenschappelijke mijlpaal in de moderne geschiedenis, maakt het mogelijk dat onze technologische beschaving kan functioneren. Als voorloper van het begrip duurzaamheid bestudeerde Alessandro Volta obsessief de natuur om deze ten bate van de mensheid na te bootsen. Deze innovatieve benadering, die door Alfa Romeo volledig wordt omarmd, laat zien hoe duurzame technologische ontwikkeling met haar "mechanische creaties" de natuur moet imiteren en er inspiratie uit moet putten om zich eraan aan te passen en ermee in harmonie te leven. Het nieuwste hoofdstuk van het Italiaanse merk kon dan ook niet anders dan beginnen in Tempio Voltiano. Met Tonale heeft Alfa Romeo zich radicaal ontwikkeld en is het een nieuw, technologisch, duurzaam en geëlektrificeerd tijdperk binnengetreden.

De capaciteiten van de Tonale op de weg zijn duidelijk. De technologie en connectiviteit aan boord maken hem tot de meest technologische Alfa Romeo tot nu toe. Hij combineert kwaliteit en aandacht voor elk detail met dynamische kenmerken om het begrip sportiviteit in de 21e eeuw opnieuw uit te vinden.

ENERGIE TEN DIENSTE VAN HET DNA VAN HET MERK. Alfa Romeo is het tijdperk van de elektrificatie binnengetreden, terwijl het trouw bleef aan het eigen DNA van Italiaanse sportiviteit, dankzij het ultramoderne elektrificatiesysteem dat in dienst werd gesteld van het merk en zijn gewaagde houding. Exclusief voor Alfa Romeo maakt de 48 V Hybrid VGT-motor (Variable-Geometry Turbo) met 160 pk zijn debuut. De 1,5-liter benzinemotor met turbocompressor met variabele geometrie is gekoppeld aan de Alfa Romeo TCT-transmissie met 7 versnellingen en de "P2"-elektromotor van 15 kW en 55 Nm (135 Nm dankzij de overbrengingsverhouding van 2,5:1) en kan de wielen aandrijven, zelfs wanneer de verbrandingsmotor uitgeschakeld is. Dankzij deze technische voorziening biedt de Tonale een authentieke elektrische ervaring. Hij presteert indrukwekkend: bij 0 - 100 km/u in 8,8 seconden en de maximumsnelheid bereikt meer dan 210 km/u. Hij is eveneens verkrijgbaar in de 130 CV hybride versie met een Alfa Romeo TCT dual-clutch transmissie met 7 versnellingen en de 48-volt "P2" elektromotor; in dit geval bedraagt de acceleratie 0 - 100 km/u in 9,9 seconden met een maximumsnelheid van 195 km/u.

DYNAMISCH RIJDEN IS "ALFA ROMEO". Zijn uitgebalanceerde gewichtsverdeling en de meest directe besturing in zijn segment (13,6:1) zorgen ervoor dat de Tonale perfect presteert op de weg, waardoor hij qua rijdynamiek tot de top van zijn klasse behoort. Bovendien is Tonale het enige model in zijn categorie dat is uitgerust met het Integrated Brake System (IBS) en biedt hij aluminium schakelpaddles die integraal deel uitmaken van de stuurkolom. De vaste remklauwen met 4 zuigers van Brembo, de zelfgeventileerde schijven vooraan en de volle schijven achteraan zorgen voor onberispelijke remprestaties. De nieuwe Tonale Hybrid is uitgerust met voorwielaandrijving en biedt standaard Alfa Romeo Dynamic Torque Vectoring en FSD-schokdempers (Frequency Selective Damping). Als alternatief is de "Dual Stage Valve" actieve ophanging met elektronisch geregelde demping leverbaar. In beide gevallen voorziet de ophanging in een MacPherson-achtige architectuur op beide assen. De technologische uitrusting van de Tonale wordt gekenmerkt door exclusieve technische kenmerken die de sportiviteit van de auto verhogen en de klant een unieke en boeiende rijervaring garanderen, geheel in lijn met de traditie van Alfa Romeo.

SOFTWARE EN CONNECTIVITEIT OPTIMALISEREN DE RIJERVARING EN BESCHERMEN DE RESTWAARDE

In een wereldwijde primeur maakt de NFT-technologie (Non-Fungible-Token) haar debuut in de Tonale. Alfa Romeo is de eerste autofabrikant die een digitaal NFT-certificaat aan een voertuig koppelt, een primeur in de automobielsector. De technologie is gebaseerd op het concept van de "blockchain-kaart", een vertrouwelijk en onwijzigbaar digitaal register waarin de belangrijkste informatie van elk voertuig wordt vastgelegd. Deze gebruiksklare, duurzame en onderscheidende off-board voorziening onderstreept het innovatievermogen van Alfa Romeo. Op basis van de keuze van de klant genereert het NFT een certificering waarin de gegevens over de levensduur van het voertuig worden vastgelegd. Deze certificering kan worden gebruikt om te garanderen dat het voertuig goed is onderhouden en ondersteunt daarmee zijn restwaarde. De NFT-keuring wordt op de markt voor tweedehandsauto's gezien als een extra bron van geloofwaardigheid die de eigenaar/verkoper helpt, maar ook de koper geruststelt bij de keuze van een tweedehandsauto.

De beste software en connectiviteit zijn ingebouwd om de kenmerkende opwindende rijervaring van het merk te bieden, wat zowel een comfortabele als verbonden ervaring garandeert. De Tonale maakt gebruik van een elektronische architectuur van de nieuwste generatie die in staat is systeem- en programma-updates in "over-the-air"-modus uit te voeren, waarbij nieuwe inhoud aan de oorspronkelijke configuratie wordt toegevoegd zodra deze beschikbaar komt. Onder de technologische innovaties biedt de ingebouwde Alexa voice AI het gemak van handsfree, spraakgestuurde interacties, waardoor het gemakkelijker wordt om de handen aan het stuur te houden en de ogen op de weg te houden. . Door eenvoudigweg Alexa te vragen, kunnen Tonale-klanten voertuigfuncties bedienen zoals muziek afspelen, audioboeken beluisteren, routebeschrijvingen opvragen, het verkeer controleren, hun smart home-apparaten beheren en nog veel meer. Klanten kunnen op een natuurlijke manier communiceren met hun voertuigen en dingen zeggen als, "Alexa, vind het dichtstbijzijnde tankstation" of "Alexa, speel mijn road trip afspeellijst" of "Alexa, bel mama.". Met de Alexa 'MyAlfa' vaardigheid, kunnen klanten ook voortdurend updates ontvangen over de status van het voertuig vanuit het comfort van hun huis, het niveau van de lading en/of brandstof te weten komen, zoeken naar interessante punten, de laatste locatie van de auto vinden, op afstand vergrendelen en ontgrendelen commando's sturen, en nog veel meer. In de loop van de tijd zullen nieuwe functies en mogelijkheden naadloos worden geleverd via over-the-air software-updates.

Daarnaast is er het standaard, gloednieuwe, ingebouwde infotainmentsysteem dat content, functionaliteit en up-to-date diensten biedt dankzij het aanpasbare Android-besturingssysteem en de 4G-connectiviteit met "Over The Air" (OTA) updates. Het systeem bestaat uit een volledig digitaal 12,3"-scherm en een 10,25"-hoofdaanraakscherm dat met een totale grootte van 22,5" het grootste in het segment is.

Bovendien zorgt de geavanceerde en vloeiende multitasking-interface ervoor dat de bestuurder alle informatie in beeld heeft zonder zijn ogen van de weg te halen, wat een "smartphone-achtige" ervaring oplevert.

STRUCTUUR VAN HET GAMMA MET 4 UITRUSTINGSNIVEAUS

Alfa Romeo Tonale zal bij de commerciële lancering een vernieuwde gamma-logica aanbieden, die zich onderscheidt door vier afwerkingsniveaus - Super, Sprint, Ti en Veloce - waarvan de identiteiten duidelijk en welomlijnd zijn om aan de behoeften van de meest veeleisende klanten te voldoen. De Super-trim, de toegangspoort tot de unieke Alfa Romeo-ervaring, de Sprint-trim, die talrijke opties met een sterk sportieve connotatie omvat. Anderzijds de Ti, met een elegantere en meer uitgesproken connotatie, en de Veloce, die het maximum biedt op het vlak van prestaties en sportiviteit. In lijn met de logica van vereenvoudiging en rationalisering van het gamma, omarmt de prijsbenadering van Tonale ook een vereenvoudigde en transparante lineaire strategie met de klant vanaf het moment van aankoop gedurende het hele klantentraject. De prijs van de "SPECIAL"-editie van Tonale zal dezelfde zijn op de belangrijkste Europese markten.

Ook verkrijgbaar in de exclusieve "EDIZIONE SPECIALE" lanceringsversie

In de lanceringsfase zal de Tonale beschikbaar zijn in de exclusieve versie "EDIZIONE SPECIALE", bijzonder rijk aan technologische inhoud en connectiviteit, gekenmerkt door de typische Alfa Romeo sportiviteit en zal aangeboden worden op beide vermogensniveaus, 130 en 160 PK. Deze 130HP versie is reeds beschikbaar vanaf €259 per maand (excl. BTW)*.

RIJDEN MET DE ALFA ROMEO TONALE MET DE FINANCIËLE DIENSTEN VAN FCA BANK EN MOBILITEIT DIENSTEN DOOR LEASYS.

Het is mogelijk om achter het stuur van de Tonale plaats te nemen dankzij de financiële en mobiliteitsdiensten van FCA Bank en Leasys, via:

 • 5 jaar uitgebreide waarborg
 • Een pakket van mobiliteits- en financieringsdiensten op maat van de klant, inclusief langetermijnhuur inclusief alle diensten en financiering met een concurrerende aanbetaling en vaste maandelijkse afbetaling.
Ook de "klantenervaring" is volledig geherdefinieerd: klanten kunnen de Tonale bestellen bij hun vertrouwde dealer of zich registreren via het innovatieve onlineplatform waar ze, door hun interesse kenbaar te maken, in een paar eenvoudige stappen deel kunnen uitmaken van het Alfa Romeo Tonale universum.

48V HYBRIDE VGT: DE BESTE PRESTATIES EN EFFICIËNTIE

 • Het ultramoderne elektrische aandrijfsysteem werd ontworpen om het DNA van het merk te versterken en sportiviteit opnieuw uit te vinden voor de 21ste eeuw.
 • De gloednieuwe 160-pk 4-cilinder 1,5-liter Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) met turbocompressor met variabele geometrie en directe 350-bar benzine-injectie maakt zijn exclusieve debuut.
 • De Tonale Hybrid biedt twee vermogensniveaus, 130 pk en 160 pk, beide met voorwielaandrijving, de nieuwe 7-traps transmissie met dubbele koppeling, en een ingebouwde 48-volt 15 kW, 55 Nm "P2" elektromotor (135 Nm dankzij de 2,5:1 transmissieverhouding).
 • Dankzij de talrijke "EV-mogelijkheden" is Tonale in staat een authentieke elektrische rijervaring te bieden.
Alfa Romeo zet met Tonale concreet in op een toekomst die gericht is op duurzame mobiliteit. Daarbij blijven de typische prestaties en rijdynamiek van het merk behouden. Tonale biedt een reeks efficiënte hybride motoren die in staat zijn de prestaties te verbeteren zonder het milieu uit het oog te verliezen.

De eerste geëlektrificeerde compacte SUV van het merk vindt de sportiviteit van de 21e eeuw opnieuw uit door te zorgen voor een authentieke "hybride-ervaring", dankzij het ultramoderne elektrificatiesysteem dat werd ontworpen om ten dienste te staan van het merk.

De Tonale introduceert de 160 pk Hybrid VGT-motor (Variable-Geometry Turbo), een exclusiviteit van Alfa Romeo. Zijn turbocompressor met variabele geometrie, gekoppeld aan de Alfa Romeo TCT-transmissie met dubbele koppeling met 7 versnellingen en de "P2"-elektromotor van 15 kW en 55 Nm (135 Nm dankzij de overbrengingsverhouding van 2,5:1) van 48 volt, maakt het mogelijk de wielen aan te drijven, zelfs wanneer de interne verbrandingsmotor uitgeschakeld is. Dankzij deze technische oplossing is het mogelijk om in elke situatie waarin dat nodig is, zoals rijden bij lage snelheden, parkeren en cruisen, in de elektrische modus tot 15 kW te rijden, om zo een authentieke hybride rijervaring te bieden.

Om de prestaties en de efficiëntie te maximaliseren is gekozen voor een lithium-ionbatterij van de tweede generatie met een hoge perfomatie: dankzij het hoge vermogen (tot 22 kW) is het mogelijk om de elektrische tractiemotor op de beste manier aan te drijven, bovendien is de capaciteit (0,8 kWh) meer dan twee keer zo hoog als de batterijen die gewoonlijk worden gebruikt in hybride BSG-systemen. De nieuwe batterij heeft een volume van ongeveer 11 liter en is dus zeer compact: hij heeft geen invloed op de afmetingen van de kofferruimte omdat hij onder de middentunnel, tussen de voorzetels, is geïnstalleerd. Het "dual voltage" systeem met DC/DC converter van 48 naar 12 Volt beheert de interface met de elektrische architectuur van het voertuig.

Dankzij zijn technologie biedt de Tonale 48V Hybrid VGT de typische prestaties van een gasmotor, die nog verbeterd worden dankzij het reactievermogen van de elektrische motor. De acceleratie is consistent met een uiterst lineaire vermogensafgifte, maar met een verbruik dat vergelijkbaar is met dat van een dieselmotor.

De instap in de Tonale wereld is de 130 pk hybride versie, de nieuwe 4-cilinder 1,5-liter turbobenzinemotor met 130 pk vermogen en 240 Nm maximumkoppel met 7 versnellingen Alfa Romeo TCT en 48-volt "P2" 15 kW en 55 Nm elektromotor.

Alle specificaties van de Hybride versies

De nieuwe 4-cilinder turbomotor, die ontworpen is om de thermodynamica te optimaliseren en dus te besparen op het brandstofverbruik, heeft een hoge compressieverhouding (12,5:1), een nieuwe cilinderkop met compacte verbrandingskamer, dubbele variabele kleptiming en speciale 'high-tumble' inlaatkanalen. Tot de specificaties van de motor behoort het feit dat hij werkt volgens de Miller-cyclus en ook is voorzien van het geheel nieuwe hogedruksysteem voor directe inspuiting, dat werkt bij maximaal 350 bar.

De 160-pk-versie is een exclusieve Alfa Romeo-versie. Dankzij een nieuwe turbocompressor met variabele geometrie kan hij een groot reactievermogen bij lagere toerentallen combineren met een hoog vermogen voor een sportievere aandrijving, terwijl hij toch een hoge mate van efficiëntie behoudt. De ingaande aandrijflijn levert een vermogen van 130 pk en het piekkoppel bereikt 240 Nm.

In beide motoren is ook een riemaandrijvator geïnstalleerd om een snelle en stille overgang bij het herstarten te garanderen. Het Intelligent Brake System optimaliseert de 'auto-recharge'-functie en maakt gebruik van gemengd regeneratief remmen om de kinetische energie tijdens het vertragen maximaal terug te winnen en zo de efficiëntie te verbeteren.

Deze exclusieve technische oplossingen garanderen hoge en efficiënte prestaties en bieden klanten een authentieke hybride ervaring. Dit is mogelijk dankzij de combinatie van de nieuwe 1,5-liter benzinemotor en de elektromotor, die voor een optimaal reactievermogen zorgen. Bovendien maken de talrijke voorzieningen van Tonale de rijervaring nog comfortabeler, waaronder:

 • “Silent Start”, om het voertuig te starten zonder de benzinemotor aan te zetten, enkel in EV modus
 • “Energy Recovery”, om energie terug te winnen die anders verloren zou gaan bij het vertragen van de auto (e-Coasting) en tijdens het remmen (regeneratief remmen)
 • Boost & Load Point Shift, “e-Boosting” maakt een hoger koppel op de wielen mogelijk dankzij de elektromotor die de benzinemotor ondersteunt; door het door de elektromotor geleverde koppel (motor of rem) te kalibreren, is het bovendien mogelijk het werkingspunt van de benzinemotor te optimaliseren
 • Electric Drive”, waardoor het voertuig alleen met de elektromotor kan rijden terwijl de benzinemotor is uitgeschakeld.
De verschillende EV-mogelijkheden van de Tonale maken het mogelijk om alleen de elektromotor te gebruiken (met de benzinemotor uitgeschakeld) in verschillende rijscenario's, waaronder:

 • e-Creeping maakt gebruik van de elektromotor om het wegrijden te verzorgen dat normaal beschikbaar is in voertuigen met automatische versnellingsbak, bij een snelheid die kan variëren van 0 km/h tot het equivalent van de benzinemotor die stationair draait in de eerste versnelling, of in achteruit
 • e-Launch, om het voertuig te starten met alleen de elektrische motor
 • e-Queuing, om te blijven rijden in een file, in een "stop & go" patroon
 • e-Parking, om parkeermanoeuvres te vereenvoudigen, waardoor ze praktisch en stil zijn.
EV-mogelijkheden zijn beschikbaar afhankelijk van de laadstatus van de batterij en het vereiste vermogen.

UITSTEKENDE DYNAMIEK PLAATST TONALE AAN DE TOP VAN ZIJN KLASSE

 • Perfecte gewichtsverdeling, voor ongeëvenaard bochtenwerk.
 • De Tonale is uitgerust met de meest directe besturing in het segment (13,6:1) en voorzien van aluminium schakelpaddles, integraal met de kolom, een unicum in zijn categorie.
 • De enige auto in zijn klasse die is uitgerust met het Integrated Brake System (IBS) en het remsysteem met vaste 4-zuiger remklauwen van Brembo.
 • Onafhankelijke MacPherson ophanging met Frequency Selective Damping (FSD) technologie. Als alternatief is er de elektronische "Alfa Active Suspension", die het mogelijk maakt om zich aan te passen aan de gekozen rijmodus.
 • Dynamic Torque Vectoring Alfa Romeo voor maximale tractie en wegligging.

Perfecte gewichtsverdeling

De Alfa Romeo Tonale biedt maximaal rijplezier dankzij specifieke technische oplossingen. Een van de elementen die hiertoe hebben bijgedragen, is de perfecte gewichtsverdeling tussen de twee assen - eigen aan de kenmerkende architectuur van Alfa Romeo - wat een speciaal beheer van massa en materialen vereiste, zowel door te werken aan de lay-out van de auto als door alle zwaardere onderdelen zo centraal mogelijk te plaatsen. De Tonale-versies met voorwielaandrijving maken gebruik van de uitstekende massabalans om de koppelafgifte op de grond te optimaliseren en een weggedrag te bieden dat in de bochten niet te evenaren is.

Een unieke rijervaring ook dankzij de meest directe besturing in het segment en de exclusieve aluminium schakelpaddles.

De stuurverhouding (13,6) verbetert de innemende en instinctieve rijervaring in elke situatie en bij elke snelheid. De toegepaste geometrie in de onafhankelijke voorwielophanging vermindert de terugvering op een natuurlijke manier, waardoor het precieze en intuïtieve stuurgevoel wordt geaccentueerd, de toepassing van softwarefiltering wordt beperkt en de controle over de voorwielbesturing wordt geoptimaliseerd. De sportiviteit wordt nog versterkt door de aluminium schakelpaddles: een kenmerk van het merk en een unicum in deze klasse.

Integrated Brake System (IBS)

Uniek in zijn klasse is dat de nieuwe Alfa Romeo Tonale uitgerust is met het Integrated Brake System (IBS), een innovatief elektromechanisch systeem dat stabiliteitscontrole combineert met conventionele servoremmen. Het systeem garandeert een onmiddellijke remrespons dankzij de integratie van elektronica en mechanica, in combinatie met een aanzienlijke optimalisering van het gewicht, een optimaal gevoel en de totale afwezigheid van pedaaltrillingen. Bovendien regelt het IBS de combinatie van regeneratief remmen (voor een maximale energieterugwinning) en dissipatief remmen (via het remsysteem), op een manier die voor de bestuurder totaal onmerkbaar is. De Tonale heeft standaard vaste Brembo-remklauwen, met 4 zuigers en zelfgeventileerde schijven vooraan en volle schijven achteraan om onberispelijke remprestaties te garanderen.

"Dual Stage Valve" elektronische vering

De elektronische schokdempers "Dual Stage Valve", die zijn ontwikkeld in samenwerking met Marelli, een historische technologiepartner van Alfa Romeo, bieden een keuze tussen prestaties en comfort. De elektronische schokdempers zijn voorzien van een speciale elektrogeactiveerde klep in de schokdemper die voor onafhankelijke dempingscurves zorgt. Er zijn twee modi beschikbaar: Comfort en Sport. De eerste is de vooraf ingestelde kalibratie in de D.N.A. Advanced Efficiency en Normal selecties, om de soepelste prestaties op oneffen wegen te garanderen. De Sport-modus daarentegen overheerst in de D.N.A. Dynamic en ESC Off selecties, die de carrosseriebewegingen vermindert en de verticale stijfheid verhoogt, met het oog op een betere voertuigdynamiek in de bochten. Ten slotte kan met een druk op de speciale knop op de DNA-keuzeschakelaar de kalibratie van de Dynamic Mode worden geactiveerd of gedeactiveerd.

Dynamic Torque Vectoring Alfa Romeo

De versies met voorwielaandrijving zijn standaard uitgerust met een elektronisch zelfblokkerend differentieel, dat een perfecte tractie garandeert voor een soepele rijervaring en dat de wendbaarheid en het sportieve karakter van deze auto benadrukt, met een bijkomend positief effect op het vlak van veiligheid. Het systeem is ingebouwd in de DNA-selector en benut het effect van het remsysteem door een begrensd mechanisch differentieel te simuleren. In combinatie met de MacPherson-voorwielophanging zorgt het voor een sportieve en doeltreffende rijdynamiek door de stabiliteit van de auto te regelen en door het vermogen naar de wielen om te leiden bij het accelereren in bochten. Het systeem zorgt ook voor een betere controle op gladde ondergrond en vermindert onderstuur aanzienlijk door het koppel van het binnenste naar het buitenste wiel over te brengen, zodat de acceleratie in de lengterichting en bijgevolg de wegligging worden verbeterd.

Onafhankelijke MacPherson-ophanging met Frequency Selective Damping technologie (FSD)

De ophanging is ontworpen met Alfa Romeo's DNA in het achterhoofd en heeft een MacPherson-achtige architectuur. De geometrie van de vooras is geoptimaliseerd voor snelle en precieze richtingsveranderingen, waardoor het voor het merk typische stuurgevoel wordt benadrukt. Dit vermindert de stuurvervorming, beperkt de toepassing van softwarefiltering en optimaliseert de controle van de voorwielbesturing. Aan de achterzijde zorgt de exclusieve drie-armige geometrie voor een snelle respons bij het insturen en voor de hoogst mogelijke zijdelingse acceleratie in de bochten. Last but not least maakt de ophanging van de Tonale gebruik van de FSD-technologie (Frequency Selective Damping), die werd ontwikkeld in samenwerking met Koni, een historische technologiepartner van Alfa Romeo, om de prestaties te verbeteren door een perfecte wegligging te garanderen en tegelijkertijd het comfort in alle rijomstandigheden te verbeteren.

RECORDBREKENDE TECHNOLOGIE: OM DE RIJERVARING TE OPTIMALISEREN EN DE RESTWAARDE TE BESCHERMEN

 • In wereldpremière introduceert Tonale de Non-Fungible Token (NFT)-technologie, een ware innovatie in de automobielsector.
 • Tonale biedt een ervaring in naam van het "thuisgevoel" via de Alexa-stemervaring.
 • Een volledig infotainmentsysteem met een gesofisticeerde interface voor een "smartphone-achtige" ervaring.
 • Met een totaal van 22,5" zijn de twee grote TFT-schermen de beste in hun klasse in dit segment.

NFT technologie

In wereldpremière introduceert Tonale de NFT-technologie (non-fungible token). Alfa Romeo, een echte innovatie in de automobielsector, is de eerste autofabrikant die een auto koppelt aan een digitaal NFT-certificaat. De technologie is gebaseerd op het "blockchain card" concept, een vertrouwelijk en niet-modificeerbaar record van de belangrijkste stadia in het leven van een individueel voertuig. Deze kenmerkende off-board, gebruiksklare en duurzame voorziening onderstreept het innovatieve karakter van Alfa Romeo. Met toestemming van de klant genereert de NFT een certificaat met de gegevens van het voertuig. Dit certificaat kan worden gebruikt als garantie voor de algemene status van de auto en heeft een positieve invloed op de restwaarde. Op de markt voor tweedehandsauto's vormt het NFT-certificaat een extra bron van geloofwaardigheid waarop eigenaars of dealers kunnen rekenen, en kopers zullen gerustgesteld zijn bij hun keuze voor een tweedehandsauto.

Amazon Alexa, om je altijd thuis te voelen

Onder de technologische innovaties biedt de Alexa Built-in voice-ervaring het gemak van handsfree, spraakgestuurde interacties, waardoor het gemakkelijker wordt om de handen aan het stuur te houden en de ogen op de weg te houden. Door eenvoudigweg Alexa te vragen, kunnen Tonale-klanten voertuigfuncties bedienen zoals muziek afspelen, audioboeken beluisteren, routebeschrijvingen opvragen, het verkeer controleren, hun smart home-apparaten beheren en nog veel meer. Klanten kunnen op een natuurlijke manier communiceren met hun auto en dingen zeggen als: "Alexa, zoek het dichtstbijzijnde tankstation" of "Alexa, speel mijn road trip afspeellijst" of "Alexa, bel mama". Met de Alexa 'MyAlfa'-vaardigheid kunnen klanten ook voortdurend updates ontvangen over de status van het voertuig vanuit het comfort van hun huis, het niveau van de lading en/of brandstof te weten komen, naar interessante punten zoeken, de laatste locatie van de auto vinden, commando's voor vergrendelen en ontgrendelen op afstand verzenden en nog veel meer. In de loop der tijd zullen nieuwe functies en mogelijkheden naadloos worden geleverd via software-updates

Standaard biedt een gloednieuw infotainmentsysteem ook inhoud, functionaliteit en diensten die altijd up-to-date blijven, met een aanpasbaar Android-besturingssysteem en 4G-connectiviteit met Over-the-Air (OTA) updates. Dit systeem omvat een volledig digitaal 12,3"-scherm en de hoofdunit met 10,25"-touchscreen die samen 22,5" groot zijn en daarmee de beste in zijn klasse zijn in dit segment.

Bovendien zorgt de soepele, geavanceerde multitasking-interface ervoor dat de bestuurder alles in één oogopslag kan zien zonder de aandacht van de weg af te leiden, wat zorgt voor een "smartphone-achtige" ervaring.

INNOVATIEVE TECHNOLOGIE TEN DIENSTE VAN OPTIMALE VEILIGHEID EN COMFORT

 • Autonoom rijden niveau 2, dankzij de nieuwe Advanced Driver Assistance Systems (ADAS).
 • Innovatieve systemen ten dienste van de hoogste veiligheid en het welzijn aan boord.
 • De evolutie van de rijmodi, beheerd in het Alfa D.N.A. systeem.

Nieuwe ADAS-systemen verhogen de emoties van autonoom rijden van niveau 2

De nieuwe Alfa Romeo Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) voor autonoom rijden op niveau 2, waarmee de Tonale is uitgerust, zorgen voor een automatische bediening van het accelereren, remmen en binnen de rijstrook blijven, terwijl de maximale rijveiligheid behouden blijft en het plezier om achter het stuur te zitten intact blijft.

De Alfa Romeo Tonale maakt autonoom rijden op niveau 2 mogelijk door een combinatie van de systemen Intelligent Adaptive Cruise Control (IACC) en Lane Centering (LC) en de naar voren gerichte camera, die de omgeving van de auto in de lengte- en dwarsrichting in de gaten houdt. Het IACC-systeem maakt met name gebruik van de "Intelligent Adaptive Cruise Control", die de snelheid van de auto automatisch aanpast om een veilige afstand tot de voorliggers te bewaren, en de "Traffic Sign Recognition" en "Intelligent Speed Control". De eerste optie gebruikt de ingebouwde camera om verkeersborden te herkennen, meldt ze op het display en waarschuwt de bestuurder voor de geldende maximumsnelheid. De laatstgenoemde stelt de bestuurder voor de snelheid te verlagen tot de gedetecteerde limiet: als de bestuurder dat aanvaardt, worden de instellingen van de cruise control automatisch aangepast. Omgekeerd regelt het LC-systeem de zijwaartse beweging van de auto om de auto in het midden van de rijstrook te houden, zelfs bij druk verkeer.

Het allerbeste qua comfort en welzijn aan boord

Italiaanse gastvrijheid stapt in de wereld van de premium C-SUV's dankzij de Alfa Romeo Tonale, die exclusiviteit, goede smaak en elegantie belichaamt. Het passagierscompartiment van de Tonale biedt de juiste hoeveelheid ruimte voor de passagiers en de bestuurdersstoel zorgt voor een volledig gevoel van controle en beheersing van de weg, zonder afbreuk te doen aan het rijplezier dat zo kenmerkend is voor een sportieve Alfa Romeo. Comfort en welzijn voor iedereen aan boord worden verder verzekerd door de airconditioning met twee zones, een aangename sfeerverlichting, een geavanceerd infotainmentsysteem, geventileerde en verwarmde voorstoelen en een 14-luidsprekers tellend geluidssysteem van Harman Kardon. Het nieuwe model is uitgerust met een elektrische achterklep en een draadloos oplaadplatform - vóór de versnellingspook, om uw smartphone in alle veiligheid te plaatsen en op te laden voor de hoogste comfortbeleving. Tot slot is de Tonale een van de weinige modellen in zijn klasse met het "Semi-Automatisch Parkeren"-systeem, dat de beschikbare ruimte aangeeft om in te parkeren en zelf de in- en uitstapmanoeuvres van de auto uitvoert. De Tonale richt zich tot liefhebbers van het tastbare plezier van Italiaanse gezelligheid, comfort en smaak.

De evolutie van de rijmodi, beheerd in het Alfa D.N.A. systeem

De Alfa D.N.A. keuzeschakelaar voor de rijmodus, die voor het eerst gebruikt werd in de Giulietta, Mito en 4C en daarna verder ontwikkeld werd in de Giulia en Stelvio, is nu ook beschikbaar in de Tonale met specifieke functies die betrekking hebben op de elektrische aandrijflijn.

In de Tonale is de "Dynamic"-modus ontworpen met een specifieke kalibratie van het gaspedaal, wat zorgt voor doeltreffender remmen en een directere respons op het stuurwiel. De "Natural"-modus blijft de beste prestatieoptimalisatie behouden. In deze modus wordt het compromis tussen het gebruik van de elektrische motor en de interne verbrandingsmotor automatisch beheerd, waardoor dagelijks energie en verbruik kunnen worden bespaard zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. De modus "Advance Efficiency", ten slotte, is gekalibreerd voor maximale energie-efficiëntie in de hybride versie.

Alfa Romeo Authentieke Accessoires powered by Mopar®

De nieuwe Alfa Romeo Tonale kan worden uitgerust met een uitgebreide reeks authentieke accessoires, powered by Mopar®. Er zijn meer dan 100 accessoires die ontworpen zijn om de essentiële schoonheid en de nobele sportiviteit van Alfa Romeo te versterken. Een aantal van deze zijn geïnstalleerd op de Alfa Romeo Tonale die op het evenement te zien is. U kunt de 20" lichtmetalen velgen bewonderen, de hoogwaardige vloerbedekking met premium vloermatten met rode "Tonale"-belettering die zijn afgestemd op de binnennaden. De zwarte verlichte dorpelbeschermers en sportpedalen kunnen de Veloce trim nog sportiever maken. Voor meer comfort zijn er accessoires zoals hoofdsteunen en telescopische stangen voor een betere organisatie in de auto tijdens de reis. De details maken het verschil, zo zien we de kleppendeksels van de banden met Alfa Romeo logo, zwarte en witte middendoppen en de mogelijkheid om de sleutelcover in dezelfde kleur als die van uw Tonale te hebben. In de auto is er ook het D-Fence Pack het innovatieve systeem van producten om de cabine en de atmosfeer van de passagier te zuiveren. Het door Mopar® aangeboden D-Fence Pack omvat producten om de hygiënische omstandigheden in de auto te handhaven. Het is beschikbaar voor alle Alfa Romeo-lijnen, om te onderstrepen dat milieubescherming en gezondheid voor ons deel uitmaken van hetzelfde traject. Het D-Fence pakket omvat: Prime Cabin Filter, om te voorkomen dat externe schadelijke stoffen het interieur binnendringen; UV-C reiniger, om het interieur te reinigen; Air Purifier, om de lucht in de auto te zuiveren. Het dark pack dat u kunt kiezen als standaarduitrusting op het Veloce uitrustingsniveau (zwartgelakte spiegelkappen, donker getinte bodykit met specifieke afwerkingsdetails) kunt u kiezen als Authentic Accessories op de andere uitrustingsniveaus. Tot slot omvat het uitgebreide gamma Authentieke Accessoires ook een Travel Kit zoals fietsendrager, ski/snowboarddrager en dakkoffer 360L of 490L met Alfa Romeo-logo, zodat u volledig ontspannen op reis kunt.


(*) Aanbod financiële renting met aankoopoptie van 35% op 60 maanden voor Alfa Romeo Tonale Launch Edition 130pk. Catalogusprijs € 32.231,40 (excl. BTW), voorschot € 6.590,15 (excl. BTW). Promotionele aanbieding geldig van 01/05/2022 tot en met 31/05/2022, voorbehouden voor professionele doeleinden. Onder voorbehoud van beschikbaarheid van voertuigen op voorraad en van aanvaarding van uw dossier door FCA Bank, Belgisch filiaal van FCA Bank S.p.A., verhuurder en adverteerder, met als maatschappelijke zetel Corso Orbassano 367, 10137 Torino – Italië, en hoofdzetel in België, Jules Cockxstraat 8-10 te 1160 Oudergem. RPR: Brussel. KBO: 0699.630.712 - IBAN : BE08 7360 4943 5813 – Milieu-informatie [K.B. 19.03.04] www.alfaromeo.be