artikel headerimage

07/6/2021

Fiat New Tipo Cross : de ideale crossover voor het gezin

De Fiat Tipo Cross richt zich tot een nieuwe doelgroep: jonge gezinnen met een dynamische levensstijl die op zoek zijn naar functionaliteit, emotie, ruimte, stijl en de laatste technologische snufjes tegen een betaalbare prijs.

In de afgelopen maanden is de Tipo-familie uitgebreid met een nieuwe carrosserie - de Tipo Cross, als aanvulling op de drie andere koetswerkvarianten (4-deurs, 5-deurs en Station Wagon). Dit model, een echte crossover, richt zich tot een volledig nieuw doelpubliek. Gezinnen - de vaste klanten van de Fiat Tipo - hebben immers hun voorkeuren en smaken verruimd en zijn steeds vaker op zoek naar alternatieve stijlen. Zonder ooit te willen inboeten aan ruimte en comfort, wenden zij zich nu tot de wereld van de crossovers. Diezelfde gezinnen zijn nu klaar om een emotionelere, meer onderscheidende, dynamische en jeugdige auto te ervaren, en dat alles tegen een betaalbare prijs. De Tipo Cross, "de nieuwe familie crossover van Fiat", is het juiste antwoord.

Over het algemeen is de nieuwe Tipo Cross duidelijk krachtiger en gedurfder vormgegeven. Het valt onmiddellijk op dat het model merkbaar breder is, met het nieuwe grilleontwerp dat doorloopt tot onder de koplampen, en is hij duidelijk hoger: de hoogte van de Nieuwe Tipo Cross is met bijna 4 cm toegenomen, dankzij een nieuwe ophanging en de toevoeging van een nieuwe wiel- en bandenset, die al te zien was op een andere crossover van Fiat, de 500X. De nieuwe Tipo Cross heeft bredere banden voor een nog robuustere look. De nieuwe configuratie biedt ook een hogere rijpositie en maakt het makkelijker om in en uit de auto te stappen, terwijl alles wat Tipo-gezinnen gewend zijn eenvoudiger wordt, zoals kinderen op de achterbank zetten of dingen vinden die onder de stoelen vast kunnen komen te zitten. De auto is bijna 7 cm langer dan de Tipo Life en is voorzien van 'Cross'-stylingdetails, te beginnen met bredere wielkasten, met aan de voorkant ruimte voor een exclusieve beschermende sierstrip die in de bumpers is geïntegreerd, inclusief een prominente robuuste stootstang om de auto een steviger en gespierder uiterlijk te geven, en die doorloopt in de zijskirts en de achterspoiler, evenals in het praktische dakrek, dat tot nu toe alleen op de Station Wagon-versie beschikbaar was.

Eén van de belangrijkste nieuwe kenmerken van de nieuwe Tipo Cross is het nieuwe, volledig configureerbare 7" digitale TFT-instrumentenpaneel, dat het conventionele analoge dashboard vervangt. Dit meer gesofisticeerde systeem helpt de status, multimedia en telefoon van de auto onder controle te houden. Het cluster wordt ook gecombineerd met het gloednieuwe Uconnect 5 infotainmentsysteem met 10,25" touchscreen, een andere primeur - net als het cluster - voor de FCA Group die werd onthuld op de New 500, en nu beschikbaar is op de Tipo. Het Uconnect 5-systeem met Apple CarPlay en Android Auto is ontwikkeld met het idee om klanten een eenvoudige en handige gebruikerservaring te bieden. Dit betekent dat u de functionaliteit van Apple CarPlay of Android Auto draadloos kunt gebruiken op het touchscreen van de radio met aanpasbare profielen, waarbij u tot 5 configuraties kunt opslaan.

De Nieuwe Tipo Cross kan worden uitgerust met de 1.6 Multijet turbodieselmotor met 95 of 130 pk of de nieuwe 1.0 GSE T3 benzinemotor met 100 pk. Deze laatste maakt deel uit van de FireFly Turbo-motorenfamilie, de technologische oplossing die het best in staat is om de beste prestaties te leveren, in combinatie met een aanzienlijk lager brandstofverbruik en lagere emissies. Zijn maximumvermogen bedraagt 74 kW (100 pk), terwijl het koppel 190 Nm bereikt bij slechts 1500 t/min, in plaats van de 4500 t/min van de vorige 1.4 benzinemotor van 95 pk, die een koppel van 127 Nm had. De nieuwe motor is dus een plezier om mee te rijden en biedt een optimale acceleratie dankzij zijn voordelige koppelcurve, zelfs bij lage toerentallen. Hij is ook comfortabeler, dankzij de indrukwekkende stilte. Ook de CO2-uitstoot is gedaald tot 121 g/km (WLTP). Het beste van alles is dat de versnellingsbak is gekalibreerd voor een maximaal reactievermogen in het stadsverkeer en het best mogelijke comfort op de snelweg, waarbij de motor op 3200 t/min wordt gehouden bij een kruissnelheid van 130 km/u.

Tot slot kan de Nieuwe Tipo Cross worden uitgerust met de Multijet-dieselmotoren die voldoen aan Euro 6D Final, verkrijgbaar in twee vermogens: 95 en 130 pk (voorheen 120 pk), met een aanzienlijke verbetering van de prestaties en de CO2-waarden, (vanaf 110 g/km volgens de WLTP-cyclus). De 130 pk 1.6 Multijet is ook de ideale motor voor commerciële wagenparken, een strategisch gebied voor het C-segment en dus ook voor de Tipo.