Bijstand
Ons aanbod
Showrooms
artikel headerimage

10/9/2020

Wagoneer keert terug als premium uitbreiding op het Jeep-gamma en viert de wedergeboorte van een hoogwaardig Amerikaans icoon

De volledig nieuwe Grand Wagoneer Concept, die vandaag werd voorgesteld in Detroit, brengt een klassiek en hoogwaardig Amerikaans icoon terug tot leven en geeft aan hoe de moderne interpretatie van de originele ultieme luxe-SUV er zou kunnen uitzien.

Het schitterende en geraffineerde debuut van de Grand Wagoneer Concept positioneert de legendarische naam Wagoneer onmiddellijk als een hoogwaardige uitbreiding van het merk Jeep. De Wagoneer geeft de term ‘American Premium’ een nieuwe invulling en zal tegelijk een unieke en ongeëvenaarde klantervaring aanbieden.

“Onze nieuwe Grand Wagoneer Concept is de eerste stap in de wedergeboorte van de Wagoneer – een rasecht en zeldzaam premium Amerikaans icoon”, aldus Christian Meunier, Global President van het merk Jeep – FCA. “Door het volledige Jeep-gamma te elektrificeren en de Wagoneer terug te brengen, zullen we ons gamma de komende jaren snel uitbreiden naar nieuwe en meer hoogwaardige segmenten.

“De Wagoneer is ontegensprekelijk geworteld in het legendarische merk Jeep en zijn ongeëvenaarde reputatie voor toonaangevende capaciteiten en een onovertroffen authenticiteit en vrijheid. Dankzij de terugkeer van het model kunnen we ons gamma uitbreiden naar hogere segmenten, met een ongezien detailniveau, geavanceerde veiligheidsuitrusting en hoogwaardige technologieën”, voegde Meunier eraan toe. “Terwijl de Jeep-modellen toonaangevende capaciteiten, efficiëntiecijfers en prestaties neerzetten op de mainstream SUV-markt, zal de Wagoneer uitgroeien tot een heel gamma van voertuigen die de term ‘American Premium’ een nieuwe invulling geven. Zo zal Wagoneer de nieuwe norm van verfijning, authenticiteit en moderne mobiliteit worden.”

De Grand Wagoneer Concept kan uitpakken met een brede waaier van toonaangevende luxetechnologieën, waaronder een geëlektrificeerde aandrijving, geavanceerde terreinsystemen en het allereerste passagiersscherm in een SUV, als onderdeel van een reeks ongeëvenaarde hoogwaardige interieurkenmerken.

“Meer dan een kwarteeuw lang lagen de eerste Wagoneer en Grand Wagoneer aan de basis van een nieuw segment voor Amerikaanse consumenten, als de ultieme luxe-SUV’s van hun tijd”, aldus Meunier. “De nieuwe Grand Wagoneer Concept is onze visie van hoe een moderne interpretatie van dit tijdloze icoon er zou kunnen uitzien en geeft aan hoe we de toonaangevende premium-SUV opnieuw tot leven zullen brengen.”

De Wagoneer, in 1962 in Amerika werd gelanceerd voor modeljaar 1963, was de eerste vierwielaangedreven auto met een automatische transmissie en werpt zich dus op als de eerste moderne SUV. De Grand Wagoneer uit 1984 legde van zijn kant de basis voor het segment van de luxe-SUV’s en gaf kopers een ongeziene standaarduitrusting, met onder meer een lederen bekleding, airconditioning, AM/FM/CB-stereoradio's en extra geluidsisolatie, alsook een spectaculaire toename van het vermogen en koppel.

Maar helemaal bovenaan het prioriteitenlijstje stond steeds een prachtig afgewerkt en statig design, dat klasse, elegantie en een hoogwaardige uitstraling ademde. Die formule typeert ook de nieuwe Grand Wagoneer Concept.

“De oorspronkelijke Grand Wagoneer was een luxe-SUV avant la lettre. Dankzij zijn tijdloze design en de ziel van Americana veroverde hij in vele harten een iconische plaats”, aldus Ralph Gilles, Head of Design bij FCA. “De Grand Wagoneer Concept inspireert zich op het origineel, maar met een moderne interpretatie van luxe en vrijheid. We hebben alles in het werk gesteld om een elegant design te creëren, met een tijdloos silhouet en tal van prachtig afgewerkte details die samen voor een onmiskenbare uitstraling zorgen.

“Het interieur van de Grand Wagoneer Concept is ruim en werd afgewerkt met hoogwaardige materialen die de obsessie voor details van ons team benadrukken en het Amerikaanse vakmanschap vieren,” voegde Gilles eraan toe. “De volledig digitale cockpit plukt de vruchten van vooraanstaande technologieën die op schitterende wijze werden geïntegreerd dankzij grote, gebruiksvriendelijke schermen en een beperkt aantal knoppen, zodat bestuurder en passagiers zich kunnen concentreren op een aangename en intuïtieve ervaring.”

Met deze nieuwe concept-car krijgt de Grand Wagoneer voor het eerst een ruime derde zetelrij.

De productieversies van de Wagoneer en Grand Wagoneer zullen volgend jaar in de showrooms verschijnen. Ze zullen het levenslicht zien in Amerika, meer bepaald in Warren (Michigan), nabij het centrum van Detroit. Als knipoog naar de productievestiging en het hoofdkantoor van het merk herbergt het glazen dak van de concept-car een kaart die Detroit en zijn omgeving toont.

Wanneer de productieversie van de Grand Wagoneer volgend jaar wordt gelanceerd, zal ze kunnen bogen op toonaangevende capaciteiten dankzij de keuze uit drie 4x4-systemen, de befaamde Quadra-Lift-luchtvering, de hoogwaardige rijdynamiek met een onafhankelijke voor- en achterwielophanging, ongeëvenaarde sleepcapaciteiten, krachtige prestaties, een hoog niveau van technologie, veiligheid en connectiviteit, een ongekend comfortniveau en een royaal plaatsaanbod voor de inzittenden, stuk voor stuk verpakt in een prachtig, elegant nieuw design.

De Grand Wagoneer Concept geeft een nieuwe invulling aan de ultieme luxe-SUV, met Amerikaans vakmanschap en erfgoed

De Grand Wagoneer Concept belichaamt de toekomst van de ultieme luxe-SUV met een focus op zowel moderne als authentieke elementen. Het verbluffende, ultrahoogwaardige koetswerkdesign met moderne maar tegelijk vertrouwde aanraakpunten en accenten in Obsidian Black creëert een nieuw tijdloos design.

Het koetswerkdesign van de Grand Wagoneer Concept wordt ondersteund door het prominente en iconische Jeep-radiatorrooster met zeven sleuven en accenten in Obsidian Black. Elke sleuf heeft een complex en licht rasterwerk, terwijl de ruimte boven en tussen de zeven sleuven verlicht is om een kenmerkende led-signatuur te creëren. Die signatuur vormt een elegante rand rond het radiatorrooster en benadrukt zo de breedte en algemene look van de neus.

De SUV zelf werd volledig ondergedompeld in de schitterende nieuwe koetswerklak ‘Arctic Ice’ en vlak boven het radiatorrooster staat de naam ‘Wagoneer’ in vooruitspringende verlichte letters. Het designteam ontwikkelde een lettertype op maat voor alle koetswerkletters van de concept-car.

Aan weerszijden van het radiatorrooster bevinden zich dubbele, functionele led-projectorkoplampen voor de dim- en grootlichten, ingelegd in echt teakhout. Het hoogwaardige design benadrukt ook de terreincapaciteiten van de auto met een aluminium beschermplaat in Obsidian Black vooraan en sleephaken vooraan met accenten in diezelfde kleur.

In zijaanzicht onderscheidt de Grand Wagoneer Concept zich door een statig en voornaam profiel. De Grand Wagoneer Concept SUV staat hoog op 24" lichtmetalen multispaakvelgen in Obsidian, met 3D-geprinte elementen die net onder de iconische trapeziumvormige wielkasten van de wagen zitten. Op een driedelige wieldop prijkt het in acryl uitgevoerde Wagoneer-logo.

De verhoogde aluminium letters met koperkleurige accenten vormen de naam “Grand Wagoneer” op het onderste derde deel van elke voordeur. Een Amerikaanse vlag flankeert de aluminium letters en brengt hulde aan het thuisland van het merk.

De led-achterlichten lopen door van de achterkant naar de zijkanten en creëren zo een solide vormgeving, die de auto een hoogwaardigere uitstraling geeft en de algemene designtaal aanvult. Een subtiele achterdiffusor onder de elektrische achterklep draagt bij tot de stroomlijn door de lucht te kanaliseren voor een maximaal rendement.

Dankzij een complete led-verlichting aan de buitenkant, waaronder hoogwaardige led-koplampen, mistlampen en achterlichten, kan de Grand Wagoneer Concept in elke omgeving schitteren.

De Grand Wagoneer Concept geeft zijn elegantie prijs nog voor de deuren opengaan. Bij activering op afstand wordt de complete led-verlichting aan de buitenkant subtiel ingeschakeld volgens een welkomstpatroon dat het conceptvoertuig tot leven brengt.

Het glazen dak over de volledige lengte maakt het interieur van de wagen visueel groter en laat alle inzittenden genieten van natuurlijke lichtinval. Het grote glazen dak wordt aan weerszijden geflankeerd door dakstangen met vier bevestigingsopeningen. Elke opening herbergt extra teakhout, aangevuld met bronskleurig rasterwerk.

Het teakhout werd gekozen vanwege zijn elegantie en duurzaamheid. Teakhout, dat ooit was voorbehouden aan jachten en de meest extravagante landhuizen, behoort vandaag de dag tot de favoriete hoogwaardige houtsoorten van ontwerpers uit diverse sectoren.

Een interieur met een ultrahoogwaardige omgeving boordevol Grand Wagoneer-erfgoed

De Grand Wagoneer Concept kan prat gaan op het ultieme, ultrahoogwaardige grote SUV-interieur, met een moderne Amerikaanse stijl, minutieus uitgewerkte details en elegante accenten die een hoogwaardig reisplezier ademen.

De Grand Wagoneer Concept blijft trouw aan zijn naam en biedt een royaal interieur voor zeven inzittenden dankzij zijn ruime, comfortabele 'captain chairs' op de eerste en tweede zetelrij alsook dankzij zijn derde zetelrij, een primeur voor de Grand Wagoneer. De ontspannen interieursfeer, die nog wordt benadrukt door de sfeerverlichting met regelbare kleur en intensiteit, biedt een bevrijdend gevoel van rust voor alle inzittenden.

De ruimte-indruk van het hoogwaardige interieur wordt nog versterkt door de grote glaspartijen die een weids uitzicht verzekeren, een eigenschap die de originele Grand Wagoneer onderscheidde en dus ook de moderne Grand Wagoneer Concept kenmerkt. Net zoals de originele Grand Wagoneer een venster op de wereld bood, werd de nieuwe Grand Wagoneer Concept geïnspireerd door eersteklas transport- en architectuurdesign om voor elke passagier een exclusieve omgeving te creëren.

Veel interieurelementen brengen hulde aan de rijke geschiedenis van de Grand Wagoneer, zoals het tweespakige stuurwiel. Wanneer de bestuurdersdeur wordt geopend, wordt de buitenrand van het instrumentenbord onthuld met het opschrift ‘EST. 1963’, een eerbetoon aan het eerste modeljaar van de oorspronkelijke Wagoneer.


Een hoogwaardige combinatie van duurzame materialen

De Grand Wagoneer Concept biedt het ruimste en meest luxueuze interieur ooit in dit model, met een onovertroffen raffinement en elegantie. In het interieur loopt een sierlijst in onyx-glas over de hele lengte van het instrumentenbord om de interieurruimte op sierlijke wijze te accentueren. Glas is een duurzaam, volledig recycleerbaar materiaal dat tal van milieuvoordelen biedt en wordt vervaardigd uit een overvloedig beschikbare natuurlijke grondstof.

De middensteun van onyx-glas lijkt te zweven boven een structurele vleugel gemaakt van duurzaam ruw aluminium, dat tevens als belangrijkste materiaal diende voor de luidsprekers in de deuren, de versnellingspookknop en de randen rond de ventilatieroosters.

Deze structurele aluminium vleugel vormt een 3D-inleg van warmtebehandeld geweven hout op het instrumentenbord en de voordeuren. Onder de structurele aluminium vleugel schuilt de middenconsole, die lijkt te ontspringen uit het onderste paneel en die het ruime interieur een vloeiend designelement geeft.

De driedimensionale houtinleg heeft een sculpturale kwaliteit en vormt een elegante zichtbare rand op het instrumentenbord, de deuren en de middenconsole. Het opschrift “Grand Wagoneer” in ruw aluminium is rechtstreeks verwerkt in het warmtebehandelde hout aan de passagierszijde van het instrumentenbord.

Terwijl de originele Grand Wagoneer op grote schaal hout gebruikte voor het koetswerk, huisvest de Grand Wagoneer Concept een enorme hoeveelheid echt warmtebehandeld geweven hout in zijn interieur. Dat is een van de vele voorbeelden van de manier waarop het designteam bepaalde aspecten van de originele Grand Wagoneer op een moderne manier interpreteerde.

Andere duurzame interieuraccenten zijn onder meer de volledige hemelbekleding in Dinamica-suède (een volledig recycleerbaar hoogwaardig microvezelsuède), en de hoogwaardige tapijten van Thrive-vezel, bestaande uit gerecycleerde materialen en materiaalresten. PUR, een duurzaam synthetisch materiaal, werd gekozen om alle oppervlakken van de zetels, console, deuren en het instrumentenbord van de Grand Wagoneer Concept te bekleden.

Een hoogtechnologisch interieur voor bestuurder en passagiers

De hele lengte van het instrumentenbord is bedekt met ongeveer 45" aan schermen: een 12,3"-informatiescherm voor de bestuurder achter het stuur, een horizontaal 12,1"-aanraakscherm dat als hoofdscherm in de middenconsole fungeert, en een horizontaal 10,25"-comfortscherm onderaan, gescheiden door de aluminium structuurvleugel. Bovendien geeft een 10,25"-passagiersscherm de voorpassagier een dynamische aanraakbediening binnen handbereik.

De passagiers op de tweede rij beschikken nog eens over 30" aan schermruimte: op de middenconsole tussen de twee 'captain chairs' staat een 10,25" groot comfortscherm en elke passagier op de tweede rij heeft toegang tot een eigen 10,1"-entertainmentscherm.

Het hoogtechnologische interieur is opgebouwd rond het volledig nieuwe Uconnect 5-systeem van FCA, dat vijf keer sneller werkt dan de vorige generatie. Uconnect 5 is meer geconnecteerd, gebruiksvriendelijker en rijk aan content en is bovendien in grotere mate personaliseerbaar, wat het tot het meest geavanceerde Uconnect-systeem ooit maakt. Bovendien legt het Android-besturingssysteem van Uconnect 5 de basis en biedt het toegang tot een brede appcatalogus om in te spelen op de snel groeiende vraag naar een betere gebruikerservaring (UX).

De Grand Wagoneer Concept is de enige auto ter wereld met een audiosysteem van McIntosh, nog een klassiek Amerikaans luxemerk dat bekendstaat om zijn uitstekende audiosystemen voor thuis, die de ultieme ervaring bieden op het vlak van muziek en film. Het McIntosh-audiosysteem van de Grand Wagoneer Concept omvat 23 speciaal ontworpen luidsprekers, verbonden met een 24-kanaalsversterker die een meeslepende audio-ervaring verzekert. De audio-elementen zijn afgewerkt in aluminium en glanzend zwart, en blijven zo trouw aan het design van de hoogwaardige McIntosh-audiosystemen voor thuis.

Geavanceerde elektrische aandrijftechnologie

De Grand Wagoneer Concept beschikt over een compromisloze oplaadbare hybrideaandrijving die perfect aansluit bij de plannen van Jeep om de komende jaren in alle modellen een geëlektrificeerde aandrijving aan te bieden.

Deze elektrificering moderniseert Jeep als merk en zet het op weg naar een leiderspositie in ‘groene’ milieuvriendelijke premiumtechnologie. Deze wagens worden de efficiëntste en meest verantwoorde Jeeps ooit, die een absolute stilte en openluchtvrijheid garanderen en tegelijk de prestaties, de 4x4-capaciteiten en het rijplezier van Jeep naar een hoger niveau tillen. Met meer koppel en een onmiddellijke motorrespons zullen deze elektrische voertuigen een hoogstaand rijplezier bieden op de weg en nog meer terreincapaciteiten ernaast.

Geschiedenis van de Wagoneer/Grand Wagoneer

De oorspronkelijke Jeep Wagoneer, die in 1962 werd gelanceerd voor modeljaar 1963, was de eerste vierwielaangedreven auto met een automatische transmissie en werpt zich dus op als de eerste moderne SUV. Hij was de eerste SUV die de terreincapaciteiten van een vierwielaandrijving combineerde met een uiterst geavanceerd rijcomfort, een stijlvolle look en een hoogwaardig interieur. Een onafhankelijke voorwielophanging was als optie verkrijgbaar. Quadra-Trac®, de eerste automatische permanente vierwielaandrijving, werd geïntroduceerd in 1973.

De Grand Wagoneer debuteerde in 1984 en legde daarmee de basis voor het segment van de luxe-SUV’s. Hij gaf kopers een ongeziene combinatie van standaardvoorzieningen zoals een lederen bekleding, airconditioning, AM/FM/CB-stereoradio’s, bijkomende geluidsisolatie en een houtnerfsierlijst voor het koetswerk. De Grand Wagoneer, die werd beschouwd als “de gouden standaard van de SUV-markt”, kreeg ook een 5,9 liter grote V8 met meer vermogen en koppel en het hoogste sleepvermogen in zijn segment.