Bijstand
Ons aanbod
Showrooms
artikel headerimage

10/9/2020

Renegade en Compass 4xe: de interpretatie van het merk Jeep® van de plug-inhybride

De evolutie van het merk Jeep® weerspiegelt ten volle zijn kernwaarden vrijheid, avontuur, authenticiteit en passie, de pijlers van zijn wereldwijde reputatie. De meest recente stap van de evolutionaire reis van Jeep ging richting de wereld van de elektrificatie. Dat gebeurde in verschillende fasen die de benadering van het merk voor een oplaadbare hybrideaandrijving bespoedigden om de legendarische terreincapaciteiten van zijn SUV-gamma te verbeteren.

Als merk heeft Jeep altijd al nieuwe segmenten en technologieën geïntroduceerd. De legende begon in 1941 met de Willys-Overland, de eerste in serie gebouwde 4x4-wagen ooit, en ging in 1949 verder met de lancering van de vierwielaangedreven Willys Wagon, die de SUV (Sport Utility Vehicle) creëerde.

Zijn legendarische reputatie inzake terreincapaciteiten houdt ook vandaag nog stand. Comfort, rijgedrag en connectiviteit wonnen mettertijd aan belang, parallel met de terreinprestaties van Jeep-SUV’s. En vandaag zet Jeep opnieuw een belangrijke stap in zijn evolutie met de voorstelling van zijn nieuwe oplaadbare hybridemodellen, de nieuwe Renegade 4xe en Compass 4xe, die het milieu ontzien en de totale bezitskosten reduceren.

Een compromisloze hybrideoplossing die zich in de ongeëvenaarde technische lay-out van elke Jeep-SUV integreert, zal zowel de Jeep Renegade 4xe als de Jeep Compass 4xe aandrijven om absolute vrijheid te combineren met ongeëvenaarde capaciteiten dankzij enkele van de meest geavanceerde milieuvriendelijke technologieën. Het is 'The Jeep way' naar elektrificatie.

4xe

Iedere plug-inhybride van Jeep krijgt een 4xe-badge, die de pijlers efficiëntie, prestaties en verantwoordelijkheid symboliseert. Ze worden de zuinigste Jeep-SUV’s aller tijden: de nieuwe 4xe-technologie biedt een emissievrij rijgedrag en een gamma nieuwe oplaadbare hybridemodellen die een groot rijbereik bieden en eenvoudig op te laden zijn.

Efficiëntie gaat niet ten koste van prestaties. Elke Jeep 4xe blijft trouw aan zijn terreincapaciteiten en verbetert tegelijk de rijervaring op de weg, met een soepele respons en acceleratie.

Het hogere koppel dat gegenereerd wordt door het elektrische aandrijfsysteem en de mogelijkheid om het met extreme precisie aan te passen, zorgen voor nog betere 4x4-capaciteiten om elk terreinavontuur probleemloos aan te kunnen.

Tot slot staat 4xe ook voor verantwoordelijkheid en respect voor het milieu. Dankzij de oplaadbare hybridetechnologie ligt de CO2-uitstoot in de hybridemodus lager dan 50 g/km* en zijn ook de gebruikskosten lager.

Het engagement voor duurzaamheid is bij Jeep echter nog dieper verankerd en begint al vóór de wagens de straat op rijden dankzij een productiecyclus die ontworpen is om het milieu zo min mogelijk te belasten.

De 4x4-evolutie

De wereldpremière van de baanbrekende geëlektrificeerde Jeep-SUV’s vond plaats op het Internationale Autosalon van Genève 2019. Voor deze zeer belangrijke onthulling werd gekozen voor het prestigieuze podium, terwijl de ontwikkeling van de modellen met inbegrip van de set-up van hun productielijnen nog volop aan gang was. De Jeep Renegade 4xe en Jeep Compass 4xe worden gebouwd in de FCA-fabriek van Melfi in Basilicata (Italië), waar de Jeep Renegade sinds 2014 in productie is. De Plant Academy, een voedingsbodem voor ideeën en experimenten en een “talentenfabriek” voor de ontwikkeling van het personeelspotentieel, werd in datzelfde jaar opgericht in de fabriek van Melfi en heeft sindsdien een belangrijke bijdrage geleverd aan de elektrificatiestrategie van FCA. Intussen heeft het tal van andere FCA-fabrieken geïnspireerd om hun eigen Plant Academy te openen. Het industriële centrum in Basilicata was een natuurlijke keuze voor de productie van de eerste oplaadbare hybridemodellen van Jeep in de EMEA-regio, dat een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het merk zal schrijven.

Hoewel de productie van de Jeep 4xe-SUV's plaatsvindt in Melfi, de eerste Jeep-fabriek voor de volledige productie buiten Noord-Amerika, culmineerde het ontwikkelingsproces in de Arjeplog Proving Grounds in het Zweedse Lapland. Tot 3.800 kilometer aan wegtests werden afgelegd om Arjeplog vanuit Turijn te bereiken en de oplaadbare hybride SUV’s van Jeep in alle omstandigheden te testen waarin klanten misschien terecht kunnen komen. Een constant engagement en een reeks complexe activiteiten werden uitgevoerd om kwaliteit, veiligheid, betrouwbaarheid en comfort in alle omstandigheden te garanderen. De nieuwe oplaadbare hybridetechnologie verhoogt de capaciteiten van de SUV’s van Jeep. Enerzijds verhoogt ze de terreinkwaliteiten, anderzijds verbetert ze de prestaties op de weg in het dagelijkse verkeer. De modellen zijn niet alleen thuis op zand, modder, rotsen, sneeuw of ijs: hun capaciteiten en rijplezier schitteren ook in de stad.

De tests werden voortgezet in de winter van 2019 in Arjeplog en tijdens het langverwachte Jeep Winter-evenement in Champoluc (Val d'Aosta, Italië), waar het merk een blik gunde op de werking van het 4xe-systeem via een dwarsdoorsnede van een tentoongestelde Jeep Renegade. Begin 2020 werd de "First Edition" gelanceerd, de exclusieve lanceringsedities voor zowel de Jeep Renegade 4xe als de Jeep Compass 4xe. Klanten die ze vooraf op de speciale website hadden besteld, kregen de kans om hun bestelling te bevestigen en als eerste met een Jeep 4xe-model te rijden (meer dan duizend bestellingen werden verzameld in acht markten met meer dan honderdduizend websitebezoeken). Bestellingen voor het volledige gamma van de Renegade 4xe en Compass 4xe kunnen vanaf augustus geplaatst worden door klanten in heel Europa.

Dit is een belangrijke stap in het evolutieproces van het merk, dat meer dan ooit gericht is op duurzaamheid en elektrificatie. Een evolutie in lijn met de geschiedenis van Jeep, dat van oudsher een van de merken is die meer in contact staat met de natuur. Elke Jeep SUV is ontworpen om klanten naar plaatsen te brengen die anders niet toegankelijk zijn – en vanaf vandaag kunnen ze dat blijven doen zonder emissies, zonder lawaai en op een bewuste, verantwoordelijke en duurzame manier.

Toonaangevend op het vlak van terreinprestaties en milieuvriendelijke technologie

Elektrificatie moderniseert het Jeep-merk, dat een leiderspositie in milieuvriendelijke premiumtechnologie nastreeft. Dat engagement begint in Italië en Europa, waar de plug-inhybridemodellen Renegade en Compass met Jeep 4xe-technologie worden gebouwd.

Dankzij de oplaadbare hybridetechnologie bieden de nieuwe 4xe-modellen de beste prestaties en rijdynamiek die de Jeep Renegade- en Compass-modellen ooit hebben geleverd. Ze zijn letterlijk in staat om overal te geraken en alles te kunnen – om het met het bekende citaat van het merk te zeggen – en beschikken over legendarische 4x4-capaciteiten die in bijna 80 jaar geschiedenis keer op keer verbeterd werden.

Tegelijk zijn ze de ideale auto’s voor dagelijks stadsverkeer dankzij de oplaadbare hybridetechnologie, die in de volledig elektrische modus klanten in staat stelt om emissievrij te rijden en ze een gemiddeld rijbereik van 50 km* levert.

Bij langere ritten, met de verbrandingsmotor, bedraagt de CO2-uitstoot minder dan 50 g/km in de hybridemodus*, terwijl de twee elektromotoren met Powerloop er bij langere offroadritten voor zorgen dat vierwielaandrijving altijd beschikbaar is om extreme avonturen zonder zorgen het hoofd te bieden. De elektrische voertuigen van Jeep zullen de efficiëntste en milieuvriendelijkste Jeep-modellen ooit zijn en zullen een moderne visie op capaciteiten belichamen die het perfecte evenwicht biedt tussen efficiëntie, rijplezier, veiligheid en respect voor het milieu.

‘Blauwe’ designelementen verwijzen naar de nieuwe Renegade en Compass 4xe

Aan de buitenkant behouden de nieuwe Jeep 4xe-modellen veel van dezelfde designelementen als hun ICE-versies (met verbrandingsmotor), maar vallen ze op door de opvallende blauwe kleur van het Jeep-logo vooraan en de 4xe- en Jeep-logo’s achteraan. Blauwe accenten sieren ook de logo’s op de flanken met de naam Renegade en Compass, terwijl de laadpoort een drukklep heeft die zich achteraan aan de linkerzijde van de wagen bevindt.

Exclusieve inhoud maakt de Jeep 4xe-modellen tot de meest hoogtechnologische SUV’s van Jeep ooit. Binnenin wordt een 7" groot tft-kleurenscherm aangeboden, alsook een Uconnect NAV-systeem met 8,4"-aanraakscherm, Apple CarPlay, Android Auto en DAB-radio (naargelang de markt). Beide geven specifieke informatie weer voor elektrisch rijden.

De 4xe-modellen beschikken ook over een nieuwe keuzeschakelaar voor de zestrapsautomaat, een opgewaardeerde Selec-Terrain-draaiknop met eAWD-modi (4WD Lock, 4WD Low, Hill Descent Control) om de verschillende rijmodi – Auto, Snow, Mud & Sand, en Rock – in te schakelen, inclusief de nieuwe Sport-modus voor een betere gasrespons en stuurinrichting, die exclusief is voor de Renegade en Compass 4xe-modellen. Accenten in de kleur Wizard Black sieren de ventilatieroosters, luidsprekers en randen rond de middenconsole op de Limited Business- en S-uitvoeringen, terwijl de Trailhawk-uitvoering pronkt met randen in de kleur Ruby Red.

Jeep Renegade en Jeep Compass 4xe, kracht en prestaties

Zowel de Renegade 4xe als de Compass 4xe combineren een 1.3 turbobenzinemotor met een elektromotor tussen de achterwielen, aangedreven door een batterij van 11,4 kWh, die zowel tijdens het rijden als aan een extern stopcontact kan worden opgeladen. Dat stopcontact kan een openbaar laadpunt zijn of een klassiek huishoudstopcontact door gebruik te maken van de efficiënte en praktische easyWallbox of de meer geavanceerde Connected Wallbox. Op zich levert de efficiënte 1.3 turbobenzinemotor een vermogen van 130 pk of 180 pk plus de 60 pk van de elektromotor, goed voor in totaal 190 pk (Limited) of 240 pk (Trailhawk en S). Wat het koppel betreft levert de elektromotor 250 Nm en de verbrandingsmotor 270 Nm. De combinatie van een verbrandingsmotor en elektromotor garandeert prestaties en een rijplezier van topniveau: de sprint van 0 tot 100 km/u neemt ongeveer 7,5 seconden in beslag en de topsnelheid wordt begrensd op 130 km/u in de zuiver elektrische modus en klimt tot 200 km/u in de hybridemodus.

Een volledig gamma

Het nieuwe gamma van de Jeep Renegade 4xe en de Jeep Compass 4xe omvat drie uitrustingsniveaus – Limited Business, S en Trailhawk, elk met vierwielaandrijving (eAWD) en een zestrapsautomaat – en twee vermogensniveaus: 190 of 240 pk.

Er is een brede waaier aan personaliseringsmogelijkheden beschikbaar, met tot 18 verschillende koetswerkkleuren voor de Renegade en 22 voor de Compass. Voorbeelden zijn Alpine White, Glacier, Granite Crystal, Jetset Blue, Blue Shade, Sting Grey, Colorado Red, Carbon Black en Solid Black, plus 3 specifieke kleuren voor de Renegade – Bikini en Omaha Orange (beide op alle uitrustingsniveaus behalve de S) en Matt Green (enkel op de Trailhawk). Drie andere kleuren zijn exclusief voor de Compass: Ivory Tri-Coat, Blue Italia en Techno Green.

Veiligheid

Op het vlak van veiligheid zijn de nieuwe 4xe-modellen uitgerust met de meest geavanceerde ADAS-systemen op de markt, waaronder Full LED-koplampen voor een hoge zichtbaarheid (standaard of als optie verkrijgbaar op de Renegade naargelang de versie), bi-xenonkoplampen (op de Compass), standaard Forward Collision Warning en Lane Departure Warning Plus, Intelligent Speed Assist en Traffic Sign Recognition (enkel op de Renegade) en parkeersensoren vooraan (als optie op de Compass) en achteraan. Optionele veiligheidsvoorzieningen zijn onder meer Blind Spot Detection, de ParkView-achteruitrijcamera met dynamische richtlijnen, het automatische parkeerhulpsysteem en Keyless Go. De Jeep Renegade 4xe is ook standaard uitgerust met het nieuwe Drowsy Driver Detection-systeem dat voor het eerst wordt aangeboden in een Jeep-model.


TECHNIEK

Lay-out en werking van de hybride aandrijving van de Jeep 4xe

De aandrijflijn van de Jeep Renegade 4xe en Jeep Compass 4xe omvat twee elektromotoren en een 11,4 kWh-batterijpack, met een zuinige 1.3 turbobenzinemotor en een zestrapsautomaat. Deze architectuur biedt twee auto’s in één: een elektrisch voertuig op batterijen met een elektromotor en een lithium-ionbatterij op de achteras, en een klassiek voertuig met een verbrandingsmotor op de vooras.

De belangrijkste elementen van de aandrijflijn van de Renegade en Compass 4xe zijn:

 • Een viercilinder 1.3 turbobenzinemotor met een verbrandingsmotor van 130 of 180 pk en een koppel van 270 Nm.
 • Twee elektromotoren, waarvan één zich op de vooras bevindt en gekoppeld is aan de verbrandingsmotor, die, naast zijn samenwerking met de motor, ook kan fungeren als een hoogspanningsgenerator, indien nodig. De tweede bevindt zich op de achteras en is voorzien van een reductietandwiel en een geïntegreerd differentieel ("e-axle"). Hij levert 60 pk vermogen en 250 Nm koppel om tractie te genereren en energie te recupereren tijdens het remmen.
 • Een lithium-ionbatterij (nikkel-mangaan-kobalt) van 11,4 kWh en 400 V drijft de e-as aan en bevindt zich in een veilige positie onder de tweede zetelrij.
 • Een compacte geïntegreerde module in de koffer om het opladen van de hoogspannings- en klassieke 12V-batterijen van de auto te regelen.
Het gecombineerde vermogen van beide krachtbronnen (elektriciteit en warmte) bedraagt 190 pk of 240 pk.

De hybride aandrijfarchitectuur van de 4xe

De 1.3 turbobenzinemotor die de Renegade en Compass 4xe aandrijft, behoort tot de nieuwe familie van FCA Global Small Engine. Hij is gebaseerd op een modulaire structuur en is beschikbaar voor de 4xe-versies in de viercilinderconfiguratie met twee vermogensniveaus: 130 of 180 pk. De basisstructuur van de 1.3 turbobenzinemotor van de Renegade en Compass 4xe garandeert efficiëntie, moduleerbaarheid en een aanzienlijke graad van standaardisering voor de onderdelen, het productieproces, de flexibiliteit en de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden. Hij is volledig gemaakt van aluminium voor een laag gewicht (106 kilogram). De krukas, die werd ontwikkeld in samenwerking met Teksid, is vervaardigd uit een aluminiumlegering die onder hoge druk gegoten wordt. Nadat de ingenieurs verscheidene krukasdesigns hadden bestudeerd, werd een architectuur met grondplaat gekozen omdat die de beste balans van gewicht, trillingen, lawaai en structuurprestaties biedt. Net als alle turbomotoren uit de Global Small Engine-familie omvat hij ook de exclusieve MultiAir-technologie van de derde generatie. Deze technologie verbetert de verbrandingsefficiëntie door de kleplifthoogte en -afstelling aan te passen en optimaliseert het onafhankelijk openen en sluiten van de inlaatklep nog meer.

Door de elektrische motor op de hulpriem te integreren kon een regellogica worden ontworpen die de dynamiek en efficiëntie van de verbrandingsmotor en de verder geplaatste automatische transmissie optimaliseert. Het resultaat is een vooras die superieur is aan een vergelijkbare klassieke aandrijving en die een levendig, soepel en efficiënt gedrag kan voorleggen.

Batterijpack behoudt koffervolume en interieurruimte

De lithium-ionbatterij van 11,4 kWh en 400 V gebruikt een NMC-samenstelling (nikkel-mangaan-kobalt) en bevindt zich onder de tweede zetelrij, waar ze beschermd is tegen externe elementen. Het batterijpack, dat is ondergebracht in een stalen behuizing, beschikt over een eigen verwarmings- en koelcircuit om het op de ideale bedrijfstemperatuur te houden zodat het optimaal kan presteren.

Dankzij het 11,4 kWh grote batterijpack kunnen de Renegade en Compass 4xe een gemiddeld rijbereik van 50 kilometer*afleggen in volledig elektrische en emissievrije modus. Het hybridesysteem omvat ook een vermogensomvormer (PIM) in het batterijpack, die ook beschermd is tegen schade.

Een belangrijke vaststelling met betrekking tot de lay-out van de Jeep 4xe-modellen is dat de kleine afmetingen van de laadmodule in de koffer en de opstelling van de elektromotor onder de vloer ervoor zorgen dat de koffer bijna even groot is als die van de klassieke motorversie (330 liter voor de Renegade en 420 liter voor de Compass – in de configuratie met zetels rechtop). Tegelijk bleef de dubbele functie van de koffer behouden: een verhoogd laadoppervlak bovenaan en een maximaal laadvermogen onderaan. Dankzij deze lay-out kan in de koffer van de 4xe-versies van beide modellen een reservewiel worden ondergebracht.

Elektrische rijmodi

Klanten van de nieuwe Jeep Renegade en Compass 4xe kunnen hun rijervaring personaliseren volgens hun specifieke behoeften en het type van rit, zoals dagelijkse pendelritten in de stad, waarvoor volledig elektrisch rijden ideaal is, of spannende offroadavonturen op extreme terreinen om in authentieke Jeep-stijl in contact te staan met de natuur.

Het systeem heeft drie werkingsmodi: Hybrid, Electric en E-save. De gewenste modus kan worden geactiveerd met de keuzeschakelaar voor de versnellingspook. In alle rijmodi recupereert het regeneratieve remsysteem energie tijdens passieve rijfasen (zoals vertragen of licht remmen). Bovendien rijden de Renegade en Compass 4xe in de hybridemodus wanneer de batterij het minimale laadniveau bereikt, ongeacht de gekozen modus. Meer info:

 • HYBRID is de standaardmodus die wordt geselecteerd wanneer de auto wordt gestart. Hij werd ontwikkeld om het systeem op de meest efficiënte manier te beheren en te gebruiken, en zo het vermogen te optimaliseren en het brandstofverbruik te minimaliseren. De verbrandingsmotor en de elektromotor werken samen naargelang het wegtype, met recuperatiefasen van remenergie. In eerste instantie geeft het systeem de voorkeur aan elektrisch rijden (het vermogen wordt dus geleverd door de elektromotor). Wanneer de batterij het minimale laadniveau (State of Charge of SOC genaamd) bereikt, wordt de verbrandingsmotor gebruikt voor de aandrijving. Het systeem beheert het opstarten en ingrijpen via een optimalisatiealgoritme (Hybrid Control Processor - HCP) dat ontworpen is om de efficiëntie van het systeem te maximaliseren.
 • ELECTRIC is de modus die een volledig elektrisch rijbereik van 50 kilometer* biedt zonder emissies. Deze modus is ontworpen om de elektrische rijervaring te maximaliseren door een andere kalibratie van het HCP-algoritme voor de optimalisering. De auto rijdt alleen op elektriciteit zolang de batterij voldoende opgeladen is. Het systeem schakelt automatisch over op de HYBRID-modus wanneer de batterij volledig leeg is of wanneer de bestuurder de kickdown intrapt. Een topsnelheid van 130 km/u kan bereikt worden. Dit is de ideale modus om in stadscentra te rijden met verkeers- en emissiebeperkingen.
 • E-SAVE is daarentegen de modus om het laadniveau van de batterij te behouden of om de batterij op te laden tijdens het rijden met de verbrandingsmotor. De E-SAVE-modus ondersteunt twee secundaire modi, Battery Save (passieve E-SAVE) en Battery Charge (actieve E-SAVE), die beide kunnen worden geactiveerd op het scherm van het Uconnect-systeem.
 • Passieve E-SAVE of Battery Save: de laadstatus van de batterij wordt behouden door hoofdzakelijk gebruik te maken van de verbrandingsmotor;
 • Actieve E-SAVE of Battery Charge: laadt de batterij op tot 80% door de werking van de verbrandingsmotor, waarop de gecombineerde elektrische generator vooraan werkt.
In de HYBRID-modus garandeert het optimalisatiealgoritme (HCP) de efficiëntie van het systeem door de gezamenlijke interventie van elektromotoren en interne verbrandingsmotor aan te passen aan het laadniveau van de batterij. Het HCP-algoritme moduleert automatisch de koppelverdeling tussen de elektromotoren en de verbrandingsmotor. De verbrandingsmotor grijpt in wanneer de vereiste prestaties hoger zijn dan die van de elektromotor alleen. Het algoritme voor de optimalisering van de HYBRID-modus is ontworpen om de wagen in de meest efficiënte configuratie te beheren volgens de volgende factoren:

 • energiepeil (laadstatus) van het batterijpack
 • efficiëntiegegevens elektromotor en verbrandingsmotor
 • prestatieverzoeken van de bestuurder
 • reis- en milieusituaties (hellingen, omgevingstemperaturen, ...)
De werking van de verbrandingsmotor tijdens het rijden kan afhankelijk zijn van verschillende combinaties van deze factoren. Wanneer het laadniveau van de batterij laag is, wordt de verbrandingsmotor ingeschakeld om het vereiste koppel naar de voorwielen te sturen, wat het gebrek aan elektrische aandrijving door de achterwielen compenseert.

Regeneratief remmen

Regeneratief remmen is een fundamenteel element van de ecologische aard van de Jeep 4xe-modellen. Het zorgt ervoor dat kinetische energie gerecupereerd kan worden tijdens alle vertragings- of remfasen. Die gerecupereerde energie wordt vervolgens opgeslagen in het batterijpack in plaats van afgevoerd te worden als warmte op de remschijven. Het klassieke remsysteem wordt gebruikt om de wagen te stoppen bij een noodstop of bij zeer lage snelheden.

E-coasting

Deze modus grijpt in in plaats van de uitlaatrem wanneer het gaspedaal wordt losgelaten, zodat energie wordt gerecupereerd tijdens het vertragen, zelfs wanneer het rempedaal wordt losgelaten. Het kan worden gedifferentieerd met een toets op de middentunnel onder de versnellingspook.

Regeneratief remmen is altijd actief, ongeacht de rijmodus (verbrandingsmotor of elektromotor) om de energierecuperatie te maximaliseren wanneer het gas- en rempedaal worden losgelaten. De e-coasting-modus kan worden geactiveerd op de Renegade en Compass 4xe wanneer de transmissie in de stand "D" (Drive) staat.

Door op de knop 'e-coasting' te drukken kan de breeksterkte worden geactiveerd volgens twee verschillende, min of meer intense niveaus.

Een waarschuwingslampje op het dashboard geeft met twee verschillende kleuren aan dat het systeem wordt geactiveerd:

 • Wit ("Normaal") als de "Intense"-functie is geselecteerd, maar niet actief is (gaspedaal niet gelost);
 • Groen als de "Intense"-functie is geselecteerd en actief is (gaspedaal losgelaten).
Nadat de bestuurder de "Intense"-functie heeft geactiveerd, wordt het regeneratieve remsysteem krachtiger afgesteld tijdens het uitrollen, dat wil zeggen wanneer de bestuurder het gaspedaal niet indrukt. Deze functie reduceert de snelheid sneller dan het standaard regeneratieve remsysteem en genereert meer elektriciteit voor het batterijpack.

Tijdens de overgang van de "Intense"-functie naar de "Normal"-functie en vice versa verschijnt een specifieke melding op het dashboard.

Terreincapaciteiten en het e-AWD-systeem van de Jeep-hybride

De legendarische terreincapaciteiten van Jeep worden gegarandeerd door het Jeep Active Drive Low-systeem op alle uitvoeringen van de Compass en Renegade 4xe. De nieuwe plug-inhybridetechnologie verbetert de terreincapaciteiten van beide modellen nog meer, met de combinatie van de twee aandrijvingen die voor meer koppel zorgen. De Trailhawk 4xe bijvoorbeeld, de gespecialiseerde terreinuitvoering met een totaal vermogen van 240 pk, kan tot 50% meer koppel voorleggen dan de Trailhawk-diesel van 170 pk. En met de nieuwe 4x-technologie wordt de achteras niet aangedreven door een aandrijfas, maar door een specifieke elektromotor. Zo kunnen de twee assen van elkaar worden gescheiden om het koppel onafhankelijk te regelen. Dat is doeltreffender dan een mechanisch systeem en zorgt ervoor dat tractie onmiddellijk aan de achterwielen wordt geleverd wanneer nodig.

Jeep Selec-Terrain™

Jeep Active Drive Low wordt gekoppeld aan het Jeep Selec-Terrain-tractiecontrolesysteem met tot vijf rijmodi. Selec-Terrain omvat Hill Descent Control voor superieure terreincapaciteiten. Met Selec-Terrain kan de bestuurder de ideale rijmodus kiezen om veilig elk terrein te overwinnen:

 • Auto: standaard modus, zorgt voor een continu tractiemanagement, geschikt voor op de weg en op het terrein.
 • Sport: gebruikt zowel de elektromotor als de verbrandingsmotor om sportieve rijprestaties af te leveren. Deze dynamische rijmodus, die zowel op de Renegade als op de Compass nieuw is, maakt de dagelijkse rijervaring in de stad aangenamer door de stuurinrichting en de gasrespons aan te scherpen en het gedrag van de transmissie aan te passen via hogere opschakeltijden voor een maximale vermogens- en koppelontplooiing.
 • Snow: biedt meer grip in extreme omstandigheden. Deze modus is ontworpen om zowel op de weg als op het terrein te worden gebruikt wanneer er weinig grip is, zoals op besneeuwde wegen.
 • Sand/Mud: offroad-modus om ondergronden met beperkte grip, zoals modderige of zandgronden, het hoofd te bieden door een maximale tractie te leveren.
 • Rock (enkel Trailhawk-versies): deze modus is enkel beschikbaar wanneer de 4WD Low-modus ingeschakeld is. Het systeem configureert de wagen om een maximale tractie en stuurkracht te verzekeren op terreinomstandigheden met beperkte grip. Bovendien biedt hij toonaangevende terreinprestaties. Hij wordt gebruikt om over obstakels te klimmen, zoals grote rotsen.
Bovendien kan het Selec-Terrain-tractiecontrolesysteem van Jeep het AWD-systeem van de Renegade en Compass 4xe beheren door de vijf dynamische modi – Auto, Sport, Mud/Sand, Snow en Rock (deze laatste specifiek voor de Trailhawk-versie) te combineren met twee verschillende 4x4-tractiemodi, afhankelijk van de situatie waarin de bestuurder moet rijden:

 • 4WD Lock: deze functie schakelt de vierwielaandrijving permanent in bij snelheden tot 15 km/u, waardoor de elektromotor achteraan (P4) constant blijft draaien om bij lage snelheden 4x4-tractie te leveren met een constante koppelverdeling over de twee assen (de verdeelratio varieert naargelang de geselecteerde Terrain-modus). Bij snelheden boven 15 km/u wordt de vierwielaandrijving op aanvraag ingeschakeld. In vergelijking met een klassiek mechanisch AWD-systeem maakt de responssnelheid van de elektromotor achteraan (P4) een snellere inschakeling mogelijk. De volledige functionaliteit van de 4xe-vierwielaandrijving wordt gegarandeerd door de 'Powerlooping'-functie wanneer het laadniveau van de batterij laag is. Zo genereert de elektromotor vooraan, die mechanisch verbonden is met de verbrandingsmotor, continu hoogspanningsstroom om de elektromotor achteraan aan te drijven en een maximale tractie te verzekeren, ongeacht de laadstatus van de batterij.
 • 4WD Low: dit is de modus om de prestaties en het vermogen van de wagen optimaal te benutten op bijzonder moeilijk terrein, zoals zand of rotsen. Op de Trailhawk-uitvoeringen kan de Rock-modus van het Selec-Terrain-systeem enkel worden ingeschakeld in de 4WD Low-modus.
Het resultaat is het vermogen van de Jeep 4xe-modellen om elke situatie het hoofd te bieden in de meest efficiënte, veilige en best presterende modus.

De 4xe-rijervaring

De rijervaring van de Jeep 4xe begint wanneer de klant zijn wagen parkeert in zijn garage en hem vervolgens inplugt in het normale huishoudstopcontact met de bijgeleverde kabel, of hem aansluit op de handige easyWallbox-lader de avond voordien. Met de "E-Control"-functie kan de bestuurder de favoriete starttijd en de laadtijd van de batterij instellen, en bijvoorbeeld kiezen voor de meest kostenefficiënte elektriciteitstarieven. Hij kan het opladen thuis programmeren met zijn smartphone.

De energie uit het stroomnet wordt via de regelmodule in de koffer overgebracht naar het batterijpack, dat onder de tweede zetelrij is gemonteerd en doorloopt naar het dashboard vooraan. Deze architectuur biedt twee auto’s in één, namelijk een elektrisch voertuig op batterijen met een lithium-ionbatterij op de achteras en een conventioneel voertuig met een verbrandingsmotor op de vooras.

Nog voor eigenaars in hun wagen stappen, kunnen ze het laadniveau en de algemene status ervan vanop afstand controleren via de app. Op warme dagen kunnen bestuurders zelfs de airconditioning van thuis uit inschakelen. Zodra de wagen losgekoppeld wordt van de laadpoort, begint de reis. "Hybrid" is de standaard ingestelde rijmodus wanneer het voertuig wordt gestart. Het beheert automatisch de energiestromen in de wagen. Wanneer de bestuurder instapt, wordt zijn smartphone automatisch verbonden met het Uconnect-systeem aan boord, zodat hij de verschillende applicaties op het 8,4"-aanraakscherm kan blijven gebruiken.

Wanneer de bestuurder in de stad rijdt, kan hij de volledig elektrische rijmodus ("Electric") selecteren. Op die manier heeft hij gemakkelijk toegang tot verkeerszones met emissiebeperkingen, omdat de auto de elektromotor zal gebruiken die de achterwielen van stroom voorziet om emissievrij te rijden. Het gemiddelde zuiver elektrische rijbereik van de Renegade en Compass 4xe is 50 kilometer* en de topsnelheid bedraagt 130 km/u in de zuiver elektrische modus. De verbrandingsmotor schakelt alleen in bij een kickdown of wanneer het batterijniveau laag is.

Buiten de stad kunnen bestuurders de "e-Save"-modus selecteren en de energie-efficiëntie maximaliseren met de functie Battery Save. Deze functie behoudt de resterende levensduur van de batterij (als het beschikbare laadniveau van de batterij bijvoorbeeld 70% is, wordt het op 70% gehouden). In dat geval laadt de verbrandingsmotor de batterij op via de elektromotor-generator die op de vooras gemonteerd is om het ingestelde niveau te behouden. De tweede optie, Battery Charge, gebruikt de verbrandingsmotor om de batterij tot 80% op te laden. Deze functie is bijzonder nuttig bij het naderen van een stad, omdat de bestuurder hierdoor een centrum kan binnenrijden met een opgeladen batterij en dus verder kan rijden in volledig elektrische modus zonder zorgen.

Als de bestuurder de snelheid en het vermogen wil verhogen of meer tractie nodig heeft, bijvoorbeeld bij sneeuw of bij het bergop rijden, veranderen de Jeep Renegade en Compass 4xe in authentieke vierwielaangedreven voertuigen en bieden ze alle voordelen van 4x4-tractie op het vlak van weggedrag, actieve veiligheid en prestaties. Het systeem start automatisch de verbrandingsmotor op de vooras, die de voorwielen aandrijft en de wagen omvormt tot een eAWD, een vierwielaangedreven auto die ook een hybride is.

In deze hybride configuratie – verbrandingsmotor op de vooras, elektromotor op de achteras – kunnen de 4xe-topmodellen S en Trailhawk tot 240 pk en 200 km/u aan topsnelheid leveren. Met 240 pk zijn dit de krachtigste Renegade- en Compass-modellen ooit: ze leveren niet alleen de beste terreinvaardigheden en prestaties, maar zorgen tegelijkertijd ook voor heel wat rijplezier. En dat alles zonder de gegarandeerde veiligheid van het 4x4-systeem te vergeten. In termen van brandstofverbruik minimaliseert de hybridemodus het brandstofverbruik tot ongeveer 2 l/100 km (met opgeladen batterij).

Nadat u met behulp van de tractie en het vermogen van de combinatie van de klassieke motor en de elektromotor succesvol bergop hebt kunnen rijden, is het tijd om bergaf te rijden en de kinetische energie te gebruiken om de batterij op te laden. In deze fase, die e-Coasting wordt genoemd, genereert de beweging van de wielen energie wanneer het gaspedaal wordt losgelaten, waardoor de batterij op een efficiënte manier oplaadt.

Dat biedt tal van voordelen: het bespaart energie ten voordele van efficiëntie en ecologie, maar vergroot ook het totale elektrische rijbereik van de wagen. Door energie te regenereren verhoogt het ook de remkracht van de Renegade en de Compass 4xe. De e-Coasting-modus kan op twee niveaus worden ingesteld: een minder intens niveau en een meer intens niveau. Dat laatste resulteert in meer energieterugwinning en een groter bereik.

De legendarische terreincapaciteiten van elk Jeep-model hebben zich altijd onderscheiden. De Renegade en Compass 4xe plug-inhybridewagens vormen daarop geen uitzondering. Het 4x4-tractiesysteem van de plug-inhybrides werd ontworpen en ontwikkeld voor de 4xe-modellen en integreert de stroomtoevoer perfect in het 4x4-tractiesysteem om de terreinprestaties naar een hoger niveau te tillen. Het tractiesysteem van de plug-inhybrides is nog krachtiger in termen van 4WD dan een auto met een conventionele verbrandingsmotor.

Voor terreinritten kunnen klanten de HYBRID 4x4-modus selecteren waarin het systeem automatisch beide aandrijfsystemen op beide assen bedient. Ze kunnen ook de 4WD Low-modus kiezen om de respons op zanderig of rotsachtig terrein te optimaliseren of de 4WD Lock-modus om een permanente 4x4-tractie tot 15 km/u aan te houden. Ook kunnen ze gebruikmaken van het Selec-Terrain-tractiecontrolesysteem met vier modi (of vijf met inbegrip van de Rock-modus op de Trailhawk), dat alle Jeep-modellen onderscheidt (behalve de Wrangler).

Dankzij het hoge koppel dat vrijwel ogenblikkelijk van de elektromotor achteraan op de grond kan worden overgebracht (tot 2.500 Nm) en de mogelijkheid om het met extreme precisie aan te passen bij acceleraties en op het moeilijkste terrein, wanneer een erg lage overbrengingsverhouding vereist is, is de terreinervaring nauwkeuriger en beter gecontroleerd. Het toerental hoeft niet te worden verhoogd om de wielen te draaien, terwijl de dynamische belasting van de transmissie tot een minimum wordt beperkt, wat resulteert in een beter rijgedrag en hogere snelheid. Bovendien wordt met de elektrische vierwielaandrijving (eAWD) de tractie op de achteras geleverd door een specifieke elektromotor in plaats van door de cardanas. De twee assen zijn gescheiden en het koppel kan onafhankelijk en beter beheerd worden dan op een mechanisch systeem.

Alle hoogspanningssystemen, waaronder regelmodules en de bekabeling tussen het batterijpack en de elektromotoren, zijn afgedicht en waterdicht. Daardoor hebben alle 4xe-versies van de Renegade en Compass een doorwaadbaarheid van 40 cm. De specifieke Trailhawk met "Trail Rated"-logo kan zelfs wadden tot 50 cm diep oversteken (alleen op de Compass). De Trailhawk-versies zijn ook uitgerust met stalen beschermplaten voor extra bescherming op ruw terrein, en met specifieke uitrusting, evenals benchmarkhoeken in hun categorie (oprijhoek van 28 graden, afrijhoek van 28 graden, overschrijdingshoek van 18 graden, bodemvrijheid van 20,1 cm op de Renegade Trailhawk; oprijhoek van 30,4 graden, afrijhoek van 33,3 graden, overschrijdingshoek van 20,9 graden, bodemvrijheid van 21,3 cm op de Compass Trailhawk), extra grote velgen en banden (17" 235/60R17 M+S met sneeuwvloklogo op de Compass en 17" 235/55R17 M+S met sneeuwvloklogo op de Renegade).

Zo kunnen de Renegade en Compass 4xe-modellen in de eerste plaats authentieke Jeep-SUV’s zijn. Ze zijn milieuvriendelijk, maar tegelijk buitengewoon capabel en leuk om mee te rijden, zowel op de weg als op het terrein.


DIENSTEN EN CONNECTIVITEIT VOOR ELEKTRISCH RIJDEN

Een eenvoudig en gebruiksvriendelijk geïntegreerd ecosysteem is ontworpen om klanten mee te nemen in de wereld van de elektrificatie, die ze betreden zodra ze kiezen voor een elektrisch voertuig

"GO 4xe LIVE"-app

Voor het debuut van de nieuwe 4xe-modellen heeft FCA een ecosysteem van diensten gecreëerd dat klanten meeneemt in de wereld van de elektrificatie en helpt bij de keuze van hun geëlektrificeerde model. Het eerste voorbeeld van gebruiksvriendelijkheid en eenvoud is de nieuwe Jeep "GO 4xe LIVE"-app, ontwikkeld door het e-Mobility-team van FCA. De app vormt een nieuwe ‘digitale’ manier om een voorproefje te krijgen van de ervaring van een oplaadbare hybridewagen. De app stelt iedereen in staat om kennis te maken met nieuwe geëlektrificeerde technologieën en de voordelen van een overschakeling op een hybride systeem te ontdekken.

De GO 4xe LIVE-app, die binnenkort beschikbaar is voor Android- en iOS-besturingssystemen, kan gratis worden gedownload. Zodra gebruikers zich hebben ingeschreven, kunnen ze toegang krijgen tot de wereld van de elektrische mobiliteit. De app omvat een virtuele simulator om meer te weten te komen over de nieuwe oplaadbare hybridemodellen van Jeep en een test om de rijstijl van de klant te identificeren. Bovendien helpt het klanten om hun weg te vinden door de twee cruciale aspecten van elektrische mobiliteit: rijbereik en laadtijd.

GO 4xe LIVE simuleert een rit achter het stuur van een Jeep Renegade of Compass 4xe op gelijk welke route. De app berekent het afgelegde aantal kilometers en een indicatie van de verbruikte elektrische energie en controleert tegelijk de batterijstatus en het resterende rijbereik van de wagen. De app geeft ook meldingen weer van beschikbare oplaadpunten langs de route en geeft aan of een laadbeurt aan een van deze laadpunten nodig is. Aan het einde van de rit toont het de potentiële financiële besparingen en de CO2-uitstoot in vergelijking met het gebruik van een auto met verbrandingsmotor.

De rit kan ook in "live" modus worden gesimuleerd wanneer de bestuurder achter het stuur van zijn eigen voertuig zit, of vanop afstand door de adressen in te stellen waar hij wil starten en eindigen. Binnen enkele seconden ontdekt hij de prestaties en mogelijke besparingen van de Jeep Renegade en Compass 4xe.

GO 4xe LIVE is ontworpen om een volledig overzicht te geven van de wereld van elektrificatie: in de rubriek "Wist u dat?" kunnen gebruikers antwoorden vinden op de meest gestelde vragen over de wereld van e-mobiliteit en zelfs meer te weten komen over de belangrijkste kenmerken van de nieuwe Jeep Renegade en Compass 4xe, met de mogelijkheid om een proefrit te reserveren en een offerte aan te vragen bij hun favoriete concessie. Nog beter: in de rubriek "Eco-Advisor" kunnen gebruikers, door simpelweg hun postcode in te voeren, de ecopremies en overheidsincentives zien in hun geografische regio wanneer ze een elektrische wagen zouden aanschaffen.

Na de aankoop gaat de klantervaring verder met het Uconnect TM-dienstenpakket dat FCA heeft ontwikkeld voor het merk Jeep, te beginnen met de "My Uconnect"-app.

Met andere woorden: de aankoop van een Jeep 4xe-model heeft niet alleen te maken met het bezit van de wagen, maar omvat ook een complete toolkit om van de mobiliteitservaring te genieten, ze te beheren en steeds completer en aangenamer te maken.

Slimme connectiviteit aan boord – gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik

De Jeep Renegade en Compass 4xe werden ontwikkeld met het oog op geavanceerde technologie en connectiviteit om te voldoen aan de behoeften van klanten die steeds veeleisender worden. Beide Jeeps zijn uitgerust met de nieuwe UconnectTM-diensten met specifieke functies voor elektrisch rijden en geavanceerde connectiviteit binnen en buiten de auto (sommige al actief op het moment van aankoop) – My Assistant, My Car, My Remote, My Navigation en My eCharge.

De nieuwe UconnectTM-diensten bieden toegang tot een brede waaier aan functies die toegankelijk zijn via diverse aanraakpunten, waaronder de mobiele app My Uconnect, smartwatch, website, knoppen op het plafondlicht en radio. Ze zijn vanaf de lancering verkrijgbaar op alle afwerkingsniveaus in combinatie met het 8,4"-infotainmentsysteem.

Deze diensten worden onderverdeeld in basic: waaronder My Assistent, een dienst die al actief is op het moment van de aankoop, en standaardpakketten die de klant gratis kan activeren, inclusief My eCharge, My Car, My Remote en My Navigation (verkrijgbaar op modellen met Uconnect 8,4"-NAV).

My Assistant is een systeem dat de klant in contact brengt met een operatiecentrum om hulp te vragen in geval van nood en om gelokaliseerde ondersteuning te krijgen om eventuele pechverhelping op te lossen. De klant ontvangt maandelijks een verslag per e-mail om de huidige status van de auto te controleren.

Met My Car kan de bestuurder de staat van de wagen controleren door in een oogopslag belangrijke informatie te controleren, zoals de laadstatus van de batterij, het brandstofpeil, de bandenspanning en het onderhoudsschema.

My Remote kan worden gebruikt om via de mobiele app het opladen te plannen volgens het meest handige tarief voor de dagen en uren van uw voorkeur, de exacte positie van de wagen te lokaliseren, de deuren te vergrendelen en ontgrendelen, de lichten in te schakelen, de airconditioning te programmeren, belangrijke parameters te controleren, zoals de snelheid en het rijgebied, en een melding te ontvangen als ze niet worden nageleefd.

My Navigation (enkel beschikbaar voor Uconnect 8,4"-NAV) kan worden gebruikt om de verkeersomstandigheden, het weer en de snelheidscamera's onderweg te controleren. Het kan ook worden gebruikt om nuttige plaatsen op te zoeken en de laadstations in de buurt van de wagen te bekijken via de mobiele app My Uconnect en het Uconnect 8,4" NAV-systeem door grafisch de laadpunten te identificeren die met de huidige batterijstatus bereikt kunnen worden (Dynamic Range Mapping-dienst). Tot slot kan de functie Send & Go worden gebruikt om de bestemming via de mobiele app op uw smartphone rechtstreeks naar het navigatiesysteem van de wagen te sturen.

My eCharge voor het beheer van laadstations kan worden gebruikt om onmiddellijk het dichtstbijzijnde openbare laadstation te identificeren, de beschikbaarheid ervan te controleren en het laadproces te starten en te betalen. Het kan ook gebruikt worden om privéwallboxen in te stellen en te beheren.

Een pakket diensten op aanvraag dat kan worden aangekocht op de webportal van My Uconnect vervolledigt het aanbod van Uconnect-diensten. Deze diensten omvatten de pakketten My Wi-Fi, My Theft Assistance en My Fleet Manager.

My Wi-Fi is een echte hotspot die tot acht elektronische apparaten tegelijkertijd met het internet verbindt.

My Theft Assistance brengt klanten onmiddellijk op de hoogte als hun wagen gestolen zou zijn. Zodra de diefstal door de politiediensten wordt bevestigd, zal de veiligheidsdienst de klant ondersteuning bieden bij het terugvinden van de auto.

My Fleet Manager is het volledige en innovatieve webportaal voor het beheer van kleine wagenparken, met een eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface en functies die volledig toegankelijk zijn vanop afstand.

De voordelen van de Uconnect™-diensten eindigen echter niet bij de eigendomsdiensten: klanten zullen exclusieve voordelen genieten die voortvloeien uit de partnerschappen met toonaangevende bedrijven uit de sector, zoals promoties in verband met de meest recente Pay-As-You-Drive- en Pay-How-You-Drive-verzekeringspolissen en telematicagegevens van voertuigen.

Dat bevestigt dat de Renegade en Compass 4xe meer dan ooit met elkaar verbonden zijn: ze gaan zowel binnen als buiten het interieur in dialoog met de bestuurder, zodat hij voor zijn vertrek vanop afstand de navigatieroute kan instellen en de airconditioning kan inschakelen.

My Uconnect, de slimme connectiviteitsapps voor een allesomvattende 4xe-ervaring

De 4xe-modellen van Jeep werden ontwikkeld om aan de behoeften van verschillende klanten te voldoen en hun 4xe-ervaring in alle situaties te vereenvoudigen door middel van een reeks toepassingen die het mogelijk maken om verschillende functies van de wagen comfortabel en vanop afstand te bedienen. Met de mobiele app "My Uconnect" hebben klanten toegang tot een brede waaier van diensten voor een eenvoudig en snel beheer van de gebruiksstatus, het onderhoud, de navigatie, het laden en eventuele moeilijkheden of noodgevallen, inclusief diefstal. Met de functie "My Navigation" kunnen bestuurders bijvoorbeeld hun route de avond voordien plannen en naar hun Renegade of Compass 4xe sturen zodat ze de volgende ochtend meteen klaar zijn om te vertrekken, of bestuurders kunnen hun favoriete laadtijden en -dagen inplannen op basis van de voordeligste elektriciteitstarieven, of laadstations zoeken en betalen zonder cash.

Oplaadmogelijkheden

De nieuwe Renegade en Compass 4xe laden is eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Beide bieden een naadloze integratie tussen smartphones en het Uconnect-systeem met 8,4"-aanraakscherm om het laden te beheren volgens de specifieke behoeften en levensstijl van de klant, en dat rechtstreeks vanuit de wagen of vanop afstand via de app.

De elektrische eenheid op de achteras wordt aangedreven door een batterij die kan worden opgeladen terwijl u rijdt (via de e-coasting-modus, die de batterij oplaadt met het negatieve koppel van de motorrem) of via een extern stopcontact: thuis, met een huishoudstopcontact en de bijgeleverde kabel, of aan een openbare laadpaal, met behulp van de specifieke kabel (modus 3, standaard). Om de laadtijden te optimaliseren en een bijkomende, handige thuisoplossing te bieden is de easyWallbox beschikbaar. Die is verbonden met een normaal huishoudstopcontact om de wagen veilig op te laden.

Dit systeem werd door ENGIE EPS exclusief voor FCA ontwikkeld en wordt door Mopar in Europa op de markt gebracht. Het is een eenvoudige, toegankelijke plug-and-playoplossing die gemakkelijk kan worden beheerd via Bluetooth, zodat de Renegade of Compass 4xe thuis met een laadvermogen tot 2,3 kW in minder dan 5 uur kan worden opgeladen (de tijd kan variëren naargelang het bestaande elektrische systeem), zonder dat ervaren personeel moet ingrijpen. Bovendien kan de easyWallbox worden geüpgraded tot 7,4 kW, waardoor hij thuis in minder dan twee uur (100 minuten) de wagen volledig kan opladen.

Bereidheid voor het nieuwe tijdperk van e-mobiliteit

De roadmap van FCA in zijn streven naar een steeds duurzamere mobiliteit is bedoeld om een nieuwe interpretatie en ervaring te creëren die de behoeften van klanten verzoent met zorg voor het milieu: e-Mobility by FCA. FCA heeft de koe bij de hoorns gevat en een gestructureerd, milieuvriendelijk systeem ontwikkeld dat ook economisch competitief is. Het brengt partners, producten en interdisciplinaire diensten van diverse markten samen om het leven van klanten die voor elektrische en geëlektrificeerde auto’s kiezen, te vereenvoudigen.

Geavanceerde technologie ten dienste van elektrificatie

Op basis van zijn samenwerking met belangrijke partners, elk gespecialiseerd in hun sector, heeft FCA zich de voorbije jaren toegelegd op het ontwerp en de ontwikkeling van een reeks elektrificatietechnologieën, waaronder hybridewagens, oplaadbare hybrides en volledig elektrische wagens, allemaal gericht op een lager verbruik en een lagere CO2-uitstoot. Deze technologieën en motoren werden al in diverse landen gelanceerd in FCA-modellen, terwijl het elektrificatieproces nu de schijnwerpers zet op tal van "Made in Europe"-modellen zoals de oplaadbare hybride-SUV’s Jeep Compass en Renegade 4xe.

Eenvoudig opladen

De overgang naar een duurzame elektrische en geëlektrificeerde mobiliteit vereist in de eerste plaats de ontwikkeling van een netwerk van openbare en particuliere laadstations voor elektrische voertuigen en plug-inhybrides. Tegelijkertijd moet de elektriciteitsproductie en -distributie worden herzien. FCA ontwikkelt oplossingen om aan alle vereisten te voldoen, te beginnen bij oplaadpunten: de ongeveer 3.600 laadpalen die in dealerbedrijven in heel Europa en op parkeerplaatsen van bedrijven worden geïnstalleerd, gaan in die richting, net als de overeenkomsten met Enel X en ENGIE, toonaangevende spelers in de energiesector, om eenvoudige en onmiddellijke toegang te bieden tot openbare en thuislaadpunten, zoals de easyWallbox. Op basis van een ander partnerschap met Digital Charging Solutions (DCS) krijgen klanten die voor de Jeep Renegade en Compass 4xe kiezen toegang tot "My easy Charge", een digitale dienst die toegang biedt tot het grootste openbare laadnetwerk ter wereld, beheerd door DCS. Via een specifieke app en een enkele kaart biedt deze oplossing toegang tot meer dan 130.000 laadstations in 21 Europese landen. Ten slotte heeft FCA e-Mobility met ENGIE Eps en Terna laboratoria ontwikkeld voor innovatieve technologieën, zoals Vehicle-to-Grid (V2G), een systeem waarbij een elektrische wagen interageert met het elektriciteitsnet om energie terug te brengen of op te slaan.

Close-up van connectiviteit, integratie, veiligheid en meer

Als aanvulling op het e-Mobility-systeem dat zich richt op duurzame elektrische en geëlektrificeerde mobiliteit werkt FCA ook aan connectiviteit, integratie en veiligheid binnen dat systeem. Op basis van samenwerking en integratie met verschillende partners, enkele van de beste in hun sector, zal FCA zijn klanten oplossingen kunnen aanbieden om te genieten van een toenemend aantal mobiliteitsdiensten, zoals toegang tot een Europees openbaar oplaadnetwerk voor batterijen en het afsluiten van verzekeringspolissen voor het werkelijke voertuiggebruik. Het CarCloud-project van Leasys, de mobiliteitstak van FCA Bank, speelt een andere belangrijke rol in het e-Mobility-systeem. Dat is de eerste inschrijvingsdienst voor auto's, een duurzaam model zonder eigen auto's, dat voorrang geeft aan vrij verkeer: klanten kunnen overal in Italië op elk moment het meest geschikte voertuig kiezen via het uitgebreide netwerk van Leasys Mobility Store en zo een duurzame levensstijl promoten, zowel uit economisch als uit milieuoogpunt.

*Volgens de NEDC2-cyclus – het specifieke cijfer kan variëren afhankelijk van de combinatie uitrusting/versie.